1

Powervrouwen op weg naar de Zuidpool

Helse tocht door de sneeuw

Wintersportstartpagina Nieuws door

archief oud artikel 25 november 2009 In veertig dagen 900 kilometer door de sneeuw afleggen. Het lijkt onmogelijk, maar toch zijn acht vrouwen maandag vanuit hun basiskamp op Antarctica skiënd op weg gegaan naar de Zuidpool.

De powervrouwen maken de expeditie ter ere van het zestigjarig bestaan van het Gemenebest, een verbintenis tussen 53 onafhankelijke landen, met de Britse Koningin Elizabeth II als symbolisch hoofd. De vrouwen hopen thuis te komen als rolmodellen, zodat ze andere vrouwen stimuleren hun eigen weg te volgen.

Eigen slee

De tocht zal niet gemakkelijk zijn. De vrouwen zien de zon niet onder gaan en krijgen te maken met stormen van 130 kilometer per uur en temperaturen tot veertig graden onder nul. Het team slaapt in tenten en elke vrouw trekt een slee mee met het benodigde voedsel en de apparatuur. Er reist geen gids mee, dus de vrouwen moeten op elkaar vertrouwen om veilig bij hun eindpunt aan te komen.

Astronautenvoedsel

Doordat de vrouwen hun voeding al die veertig dagen zelf mee moeten slepen, eten ze vooral astronautenvoedsel, kleine zakjes waar alleen een beetje water aan toegevoegd hoeft te worden. Ook gaan er lichtgewicht snacks mee zoals bananenchips, chocola, popcorn en gezouten pinda's. Verse groenten en fruit staan niet op het menu, daarom slikken de vrouwen extra voedingssupplementen als zink en magnesium.

Gebraden kip

De expeditieleden komen uit Brunei, Cyprus, Ghana, Groot-Brittannië, India, Jamaica, Nieuw-Zeeland en Singapore. De vrouwen uit Cyprus, Ghana and Jamaica zijn de eersten uit hun land die naar de Zuidpool skiën. Ook Era uit Brunei is de eerste. "Het gaat goed", vertelt ze op de website van de expeditie. "De zon schijnt heerlijk. In Antarctica zweetten we bijna. We eten gebraden kip met rijst als diner, net als de lunch en het ontbijt."

Het team verwacht op nieuwjaarsdag op de Zuidpool aan te komen. De vorderingen van de bijzondere expeditie zijn te volgen op de website. Ook kun je er de vrouwen een hart onder de riem steken en ontdekken hoe ze warm blijven tijdens de tocht.

Laatst gewijzigd: 2017-01-13 10:23:05 · Gepubliceerd: 25 november 2009 - 313