Vallende sterrenregen verwacht

Vanavond veel vallende sterren Nieuws door

10 december 2009 bijgewerkt: 30 juli 2015 Bij helder weer kunt u dit weekend enorm veel vallende sterren zien. De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) verwacht in de nacht van 13 op 14 december maar liefst honderd vallende sterren per uur.

Doordat de aarde dit weekend door de baan van de uitgedoofde komeet Phaeton trekt, verschijnen er veel meteoren aan de hemel. In december zijn de omstandigheden extra gunstig, omdat er 's nachts geen storend maanlicht is. Hierdoor is het extra donker en zijn ook de zwakke meteoren goed te zien. De meeste vallende sterren zijn na middernacht zichtbaar.

Wie de vallende sterren optimaal wil bewonderen, zoekt een donkere plek op waar veel sterren te zien zijn. Kleed u wel warm aan! Omdat u voortdurend naar boven kijkt, loopt u door de kou snel een stijve nek op.

Waar komt een vallende ster vandaan?

Een vallende ster is een stofdeeltje of stukje gruis dat uit de ruimte in de atmosfeer van de aarde terecht komt. Hier botst het met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht, wat een lichtflits veroorzaakt op bijna 100 kilometer hoogte.

Wat schreef DagjeWeg.NL eerder over vallende sterren?

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 10 december 2009 - 976