1

Eerste rondvaartboot op waterstof

Amsterdamse wereldprimeur

Nieuws door

archief oud artikel 11 december 2009 Amsterdam, Noord-Holland Milieuvriendelijk toeren door de grachten van Amsterdam? Vanaf maart 2010 kan dit! Rederij Lovers presenteerde deze week een milieuvriendelijke rondvaartboot. De rondvaartboot Nemo H2 gebruikt waterstof als brandstof en hoopt daarmee de stijgende CO2-uitstoot tegen te gaan.

In totaal kunnen 87 passagiers mee met de Nemo H2. Met één volle tank kan het 22 meter lange schip zo'n veertien kilometer varen. Aangezien deze rondvaartboot een gemiddelde snelheid van 7,5 knopen heeft - in de Amsterdamse grachten is het niet verstandig om te gaan racen - is de totale vaartijd zo'n negen uur. Daarna moet de boot weer gevuld worden met waterstof. Dit doet een tankwagen, maar later hoopt rederij Lovers een waterstoftankstation te installeren in de haven.

De Nemo H2 is een uniek vaartuig: het produceert geen lawaai, er komt schoon water uit de uitlaten en het heeft zero-emissie CO2. Nog even wachten tot maart 2010 en dan kan iedereen een ticket kopen.

Meer populair-wetenschappelijk nieuws? Ga naar Scientias.nl voor uw dagelijkse portie nieuws. Nieuws, achtergrondartikelen en opiniërende stukken over wetenschap op één plek.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 11 december 2009 - 497

Dit past bij 'Eerste rondvaartboot op waterstof'