1

Eerste natuurijsschaatsers durven het aan

IJs op Ryptsjerksterpolder dun, maar dik genoeg

Overzicht van alle schaatsbanen Nieuws door

archief oud artikel 15 december 2009 Ryptsjerk, Friesland Gisteren berichtte DagjeWeg.NL nog onzeker of we dit weekeinde konden schaatsen. Maar in Friesland zijn de eerste natuurijsschaatsers vandaag al het ijs op gegaan. Op de Ryptsjerksterpolder is het ijs voor enkele fanatiekelingen dik genoeg om erop te schaatsen.

De polder staat erom bekend dat na een aantal nachtvorsten het ijs al sterk genoeg is. Het ijs in de Ryptsjerk is nog dun en kraakt op veel plaatsen. Lang stilstaan op dezelfde plaats is nog niet verantwoord. Daarom is het ook nog niet druk op de polder. Veel mensen durven het niet aan, omdat ze bang zijn door het ijs te zakken. De drie mannen die wel het ijs op durfden, waren wel zo wijs aan de rand te blijven van het ondergelopen stuk land.

Eerste schaatswedstrijd

Toch wordt donderdag al de eerste schaatswedstrijd op natuurijs gereden. Nijelamer heeft de primeur, net als in 2007. Donderdagmiddag om half twee wordt er een kortebaanwedstrijd voor mannen gereden. Volgens secretaris Klaas de Boer van IJsclub Nijelamer is het ijs op de baan nu circa drie centimeter dik. “Dat moet vier of vijf worden”, vertelt De Boer aan ANP. Hij verwacht dat het ijs die dikte donderdag heeft.

De Koninklijke Nederlandse SchaatsBond (KNSB) is ingelicht en erkent de wedstrijd.

En als de strenge vorst toch wat langer op zich laat wachten, kijk dan op het overzicht van alle schaatsbanen in Nederland van DagjeWeg.NL. Wat schreef DagjeWeg.NL eerder over schaatsen?

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 15 december 2009 - 330