1

Kunst en cultuur in hartje Gouda

Belangrijkste musea in deze stad van goud

Sommige sporters kunnen het niet op eigen kracht   Reportage door

15 december 2009 Gouda, Zuid-Holland Naast historische monumenten, bijzondere winkeltjes en gezellige cafés is Gouda ook rijk aan bijzondere musea. Van kaas tot boten en van apothekerskasten tot parfumflesjes: alles is te vinden in de musea van Gouda. DagjeWeg.NL ging op onderzoek uit.

Goudse Kaas en Ambachtenmuseum

Gouda en kaas kunnen niet los van elkaar worden gezien. Belangrijkste museum op dit gebied is het Goudse Kaas en Ambachtenmuseum, in de Waag op de Markt. Beneden werd kaas gewogen en aan de hand daarvan werd belasting geheven. In 2006 is een gedeelte van de Waag ingericht als Kaas- en Ambachtenmuseum. Hier is te zien waar Gouda historisch trots op is. Diverse Goudse ambachten worden in de Waag gedemonstreerd, zoals: kaasmaken, kaarsen dompelen, pijpen maken en Gouds plateelschilderen. In de zomer kunt u zichzelf in het museum wegen op een originele kaaswaag en na afloop ontvangt u een certficaat. Van 31 oktober tot en met 31 maart is het museum gesloten.

Museumhaven

De Museumhaven is geen museum maar een haven voor museale schepen. De haven biedt een ligplaats aan bewoners van originele, monumentale bedrijfsvaartuigen die begin 1900 het beeld op het water bepaalden. Gouda hoopt zo de oudhollandse scheepstypen en de bijbehorende havensfeer in het Goudse stadsbeeld te behouden. In en rondom de haven is informatie over de schepen te vinden. De schepen, die allemaal nog varen, worden door schippersgezinnen bewoond. De Museumhaven wisselt vaak van bewoners en zo is er steeds weer wat nieuws te zien.

Verzetsmuseum

In het Verzetsmuseum is alles te vinden over 'verzet tegen schendingen van de rechten van de mens in de Tweede Wereldoorlog en vandaag de dag'. Het meest bijzondere aan het museum is het Tribunaal. In een rechtszaal beslist de bezoeker over moeilijke rechtszaken, alleen of met een groep. Door op knoppen te drukken ziet de rechter het oordeel van de jury. Ook kun je gevangenen verhoren en klaarmaken voor transport. De rest van het museum zit momenteel midden in een verbouwing: "Alles wordt gemoderniseerd", vertelt een medewerker. Maar het Tribunaal maakt het museum nog steeds een waardig uitstapje.

MuseumgoudA

In 1874 is MuseumgoudA opgericht als Stedelijk museum Gouda. Het museum bestaat uit twee delen die ongeveer een kwartiertje lopen van elkaar verwijderd zijn. Het grootste deel is het Catharina Gasthuis. Dit gebouw werd vroeger gebruikt als ziekenhuis en sommige delen laten die functie nog steeds zien, zoals de apotheek. In het museum is veel historische kunst te zien zoals van kunstenaars Jan Steen en Michiel Sweerts. Maar ook hele actuele tentoonstellingen als Doping! en de P van Parfumflesjes. Verzamelaar Laurie Honing-van den Bossche heeft hiervoor honderden verschillende miniatuurflesjes aan het museum uitgeleend. Deze tentoonstelling is nog tot en met 10 januari 2010 te zien in het museum.

Nationaal Farmaceutisch Museum

Het tweede gedeelte van MuseumgoudA is het Nationaal Farmaceutisch Museum De Moriaan. Een stuk kleiner, maar minstens zo interessant. Bij binnenkomst doet alles je meteen denken aan de apothekerswereld. Gladde, steriele oppervlakken en grote potten, waar vroeger vast poeders, pillen en zalfjes in hebben gezeten. Ook de rest van het museum laat zien hoe een apotheek er vroeger uitzag. Prachtige grote apothekerskasten met allerlei potjes, flesjes en laatjes voor medicijnen en hun grondstoffen. "Een apothekersleerling moest vroeger ook examen doen wilde hij een echte apotheker worden", vertelt de gids. "Hij moest dan elke grondstof uit zijn hoofd kenen. Pas vanaf de 13e eeuw maakte een apotheker zijn medicijnen zelf. Daarvoor werd dat door de arts gedaan." In het Nationaal Farmaceutisch Museum De Moriaan ontdek je alles over deze historische apothekerswereld.

Foto 1. In het Catharina Gasthuis zijn prachtige kunstwerken te zien van vroeger en nu.
Foto's: Sifra Kriek
Foto 2. De prachtige Kaaswaag op de Markt was vroeger een belangrijke handelsplek.
Foto 3. De Museumhaven wisselt steeds weer van bewoners.
Foto 4. Nu is er in het Catharina Gasthuis een prachtige tentoonstelling te zien over miniatuurparfumflesjes.
Foto 5. Historische apothekerskasten laten de sfeer zien van het vroegere apothekersleven.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:55:40 · Gepubliceerd: 2009-12-15 15:24:52 - 7029