Oudste kerstmanbeeldje gevonden

Blauwe Santa gemaakt in 1884

Nieuws door

archief oud artikel 16 december 2009 Archeologen hebben in de Amerikaanse staat Ohio een zeer oud kerstmanbeeldje opgegraven. Het beeld is te zien in The American Toy Marble Museum.

'Blauwe Santa', zoals het beeldje heet, is gemaakt in 1884. “Het is een wenskerstman”, legt projectleider Brian Graham uit. “Je houdt het beeldje in je hand en wenst welk cadeau je voor kerstmis wilt hebben.”

Het beeldje is gevonden op de plek waar vroeger een grote speelgoedfabriek stond: The American Marble & Toy Manufacturing Company. Dit was één van de eerste fabrieken die betaalbaar speelgoed maakten voor kinderen. Voor een cent konden kinderen (of hun ouders) kleibolletjes (ouderwetse knikkers) kopen of bijvoorbeeld een kerstmanbeeldje.

De speelgoedfabriek brandde in 1904 af. Het gevonden kerstmanbeeld verdween onder de grond. Nu is het eindelijk weer te zien in de speelgoedfabriek in Ohio. Graham: “We konden verwachten dat we een schat als deze zouden vinden.”

Meer populair-wetenschappelijk nieuws? Ga naar Scientias.nl voor uw dagelijkse portie nieuws. Nieuws, achtergrondartikelen en opiniërende stukken over wetenschap op één plek.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 december 2009 - 271

Dit past bij 'Oudste kerstmanbeeldje gevonden'