1

Westfries Museum wil gestolen kunst niet vergeten

'Nacht van de gestolen kunst' eert gitzwarte nacht

Westfries Museum Redactioneel door

archief oud artikel 21 december 2009 Hoorn, Friesland De nacht van 9 op 10 januari 2005 is een zwarte dag in de geschiedenis van het Westfries Museum in Hoorn. In die nacht gingen criminelen ervandoor met tientallen schilderijen en zilveren voorwerpen, met een waarde van ongeveer 10 miljoen euro. Het museum herdenkt deze immense kunstroof met 'De nacht van de gestolen kunst'.

In de nacht van 9 op 10 januari kunnen bezoekers terecht in het museum voor lezingen, poëzie, muziek en kunst rond de gestolen kunstwerken. "We organiseren dit om te voorkomen dat de geroofde museumschatten in de vergetelheid raken", aldus het museum in een persbericht vrijdag. De legendarische nacht staat 'met gitzwarte letters' in de annalen van het Westfries Museum. "De natuurlijke reactie is om deze pijnlijke bladzijde uit de museumgeschiedenis maar zo snel mogelijk om te slaan. Daar staat tegenover dat er vijf jaar na dato nog steeds geen spoor van de gestolen kunst is gevonden."

Tien miljoen euro

In 2005 gingen inbrekers ervandoor met 23 17e-eeuwse schilderijen en zestig zilveren voorwerpen met een totale waarde van tien miljoen euro. De dieven hadden zich vooraf in het museum in laten sluiten toen het museum dichtging. De dader(s) hebben zich schuilgehouden onder het deksel van een doodskist. Ze wisten het alarmsysteem te omzeilen door de bewakingscamera's af te plakken. Van zowel buit als inbrekers is tot nu toe niets teruggevonden.

Veel commentaar is er geweest op de beveiliging van het museum. De inbrekers hadden langdurig de tijd een aantal schilderijen uit de lijsten te halen en bovendien spijkertje voor spijkertje van de spieramen los te maken. Daarnaast werden vitrines en deuren vernietigd en enkele zilveren objecten meegenomen. De criminelen wisten de beveiliging onderuit te halen door de bewegingsmelders in het museum te maskeren.

Zeventiende eeuw

Conservator C. de Jong van het museum vertelde in 2005 in de Volkskrant dat de keuze van de dieven hem een raadsel is. "Er zijn onder meer aquarellen, portretten en landschappen gestolen. De enige samenhang is dat het 17de-eeuwse stukken zijn." Het geroofde hart leidt onder meer langs de Admiraliteitskamer. "Hier zijn vier schilderijen gestolen, maar het waardevolste schilderij, waarop Ferdinand Bol Michiel de Ruyter heeft afgebeeld, hangt er nog." In een andere zaal is een schilderij blijven hangen dat op een plank is geschilderd. Die kun je niet oprollen, dus meenemen is lastig."

Waar de kunst naartoe is gegaan, is nog steeds een raadsel. Het Westfries Museum hoopt met 'De nacht van de gestolen kunst' dat de kunst niet wordt vergeten. De 'nacht' duurt van 21.00 uur tot 01.00 uur en is opgedeeld in twee blokken. Per blok worden maximaal 125 mensen tot het museum toegelaten. De toegang is gratis.

Laatst gewijzigd: 2022-01-08 18:29:12 · Gepubliceerd: 21 december 2009 - 553