Toch geen witte kerst

Stellige uitspraken meteorologen waarschijnlijk onjuist

KNMI: Nieuwe buien in aantocht Nieuws door

archief oud artikel 22 december 2009 De Bilt, Utrecht Of het dit jaar een witte kerst wordt, is toch nog niet zo zeker. Vorige week deden meteorologen stellige uitspraken. Kerst 2009 zou zeker wit zijn. De weersverwachting laat iets anders zien.

Dinsdagochtend zette een lichte dooi in. Een vluchtige blik op de weersverwachtingen van het KNMI leert dat de dooi ook aanhoudt. Woensdag is er een grotere kans op zonneschijn, en de middagtemperatuur ligt tot de kerstdagen enkele graden boven het vriespunt. In de omgeving Twente zijn enkele ijsbanen vanwege de dooi alweer gesloten.

Volgens het KNMI komt er weliswaar een winterse bui aan, maar deze bevat sneeuw en regen. Echt bevorderlijk voor het sneeuwpak is dat niet te noemen. De bui komt bij Noord-Holland binnen en trekt daarna verder naar het noord-oosten.

Meteorologen meldden vorige week stellig dat het een witte kerst zou worden. Vooralsnog lijken de berichten onjuist. Of de dooi zo hard inzet dat alle sneeuw verdwijnt, valt te betwijfelen. Maar het ziet er naar uit dat het eerder een grijsbruine kerst wordt, dan een witte.

DagjeWeg.NL-weerman Jan Visser heeft hoop voor de noordelijke provincies van ons land. "In delen van Friesland, Groningen en Drenthe zet de dooi minder hard in." Ook Midden-Nederland ontkomt waarschijnlijk aan de dooi. Visser vreest voor het westen. "In het westen wordt het vrijwel zeker geen witte kerst", aldus de weervoorspeller. Visser raadt mensen aan niet naar de blubber in de straten te kijken. "Kijk naar het veld en trek dan je conclusies." Bekijk het weer online.

Gelukkig is échte kerst niet afhankelijk van sneeuw. Bezoek kerstmarkten om in de kerstsferen te blijven. Toch liever een witte kerst? Boek last minute een wintersportvakantie. Of zoekt u liever leuke uitjes in de kerstvakantie?

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 22 december 2009 - 1431