Blingbling in het Tassenmuseum

Tassenmuseum Hendrikje | Redactioneel door

Swarovski versiert tassen in de tentoonstelling 'Crystal loves Leather'

5 april 2010 Amsterdam, Noord-Holland Bling, bling en nog eens bling: tegenwoordig moet elk accessoire schitteren. Vooral in de hiphopwerld is de liefde voor bling groot, maar ook op de catwalk zijn steeds meer glimmers te zien. In Tassenmuseum Hendrikje is tot 29 augustus 2010 de tentoonstelling 'Crystal loves Leather' te zien. Swarovski ontmoet leer en dat levert verrassende resultaten op.

Deze prachtige collectie was eerst te zien in het Louvre in Parijs, het Modemuseum in Antwerpen, in New York tijdens het ‘Accessories Circuit’, in Japan bij het ‘Rooms no17 Show’ en in Korea. Nu is de eer aan Tassenmuseum Hendrikje.

Swarovski
In 1895 richtte Daniel Swarovski zijn gelijknamige firma in Wattens in Oostenrijk op. Hij vond een machine uit voor het slijpen en polijsten van kristalstenen en deze uitvinding veroorzaakte een revolutie in de modewereld.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling zijn handtassen, avondtassen, clutches en modeaccessoires te zien, voorzien van veel glitters en glimmers. Zestig verschillende ontwerpers hebben meegewerkt aan deze tentoonstelling. Bekende namen zijn: Hugo Boss, Desmo, Bracher Emden, Lulu Guinness, Coccinelle, Federica Moretti, Banu Erkin,  Bernd Michael Ostwald, Valerie Saïd, Valérie Dassa en Stuart Weitzman.

Hoogtepunten van de kristallen tentoonstelling zijn de sensationele Iconic Lips Clutch van de Engelse ontwerper Lulu Guinness en de Samsonite koffer bezaaid met duizenden kristalstenen. Ook Nederlands' trots Viktor&Rolf dragen hun glimmende steentje bij aan de tentoonstelling. De sprankelende avondschoenen zijn echte blikvangers. De heren houden wel van een glimmertje. Het duo maakte de kostuums voor de romantische opera 'Der Freischütz' van Carl Maria von Weber. In deze kostuums zijn een miljard swarovskikristallen verwerkt.

Viktor en Rolf in Zomergasten

Geschiedenis

Ook is er aandacht voor de geschiedenis van Swarovski. Unieke stukken, voornamelijk accessoires, uit het archief van Swarovski zijn te bezichtigen. In de tentoonstelling wordt bovendien uitgelegd hoe de kristalstenen worden geslepen en welke soorten er zijn.

Tassenmuseum Hendrikje heeft een collectie van meer dan 4.000 tassen en is daarmee het grootste tassenmuseum ter wereld. De vaste collectie toont de geschiedenis van de tas vanaf de 16e eeuw tot heden.

De tentoonstelling Crystal loves Leather is te bewonderen tot en met 29 augustus 2010.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-12-24 14:52:39 - 1061