Dagboekredster Miep Gies overleden

100-jarige Gies redde dagboek van Anne Frank

Nieuws door

archief oud artikel 12 januari 2010 Amsterdam, Noord-Holland Miep Gies is gisteren overleden na een kort ziekbed. Gies redde het dagboek van Anne Frank uit handen van de Duitsers. Eerder vorig jaar zei ze nog dat ze blij was dat ze een 'imponerende leeftijd' had bereikt.

Miep Gies werd op 15 februari 1909 geboren in Wenen als Hermine Santruschitz. 24 jaar later verhuisde ze naar Nederland, waar ze een kantoorbaan kreeg bij de firma Opekta van Otto Frank, de vader van Anne. In 1941 trouwde Miep met Jan Gies, waaardoor ze eindelijk Nederlandse werd.

Miep Gies en enkele anderen hielpen bij het verzorgen van de ondergedoken Otto Frank en zijn familie. "We deden onze menselijke plicht: mensen helpen die in nood zijn", zei Gies later over haar heldendaad. Op 4 augustus 1944 werd de familie Frank door een onbekend persoon verraden. Na de arrestatie vond Gies dagboekpapieren op een slaapkamer van het onderduikadres. Miep Gies borg het dagboek op in het bureau op haar kantoor.

Na de oorlog was Otto Frank de enige overlevende van de acht onderduikers. Gies gaf hem het dagboek terug van Otto's dochter. Otto Frank bracht het dagboek uit. Tegenwoordig is Anne Frank het beroemdste meisje ter wereld. Ze heeft zelfs een eigen museum in Amsterdam: het Anne Frank Huis.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 12 januari 2010 - 541

Dit past bij 'Dagboekredster Miep Gies overleden'