1

Kunstenaars breken in

Jonge kunstenaars hangen eigen werk in drie grote musea

Groninger Museum Nieuws door

12 januari 2010 bijgewerkt: 30 juli 2015 Een groep jonge kunstenaars heeft maandagnacht ingebroken in drie Nederlandse musea om hun eigen werk op te hangen. De kunstenaars willen met de actie protesteren tegen de plek van gevestigde kunstenaars in de musea. Ze vinden dat ook zij daar een plek verdienen.

De kunstenaars drongen vannacht binnen in het Groninger Museum, het Bonnefantenmuseum in Maastricht en museum De Fundatie in Zwolle. Alle drie de musea hebben bevestigd dat er inderdaad mensen binnen zijn geweest. De Fundatie en het Bonnefantenmuseum vonden vanochtend een nieuw werk aan de muur. De directeur van de Fundatie reageerde positief op de ontdekking: Het is nog best mooi ook, zei hij. Op de beveiligingsbeelden van het Groninger Museum is te zien dat er een enorme pop binnen is gebracht, maar die is niet terug gevonden.

De groep plaatste een filmpje op YouTube waarin de inbraak in het Bonnefantenmuseum te zien is. In het bijschrift leggen de kunstenaars hun bedoeling uit. 'Als groep jonge beginnende 'kunstenaars' maken we ons al een tijdje druk! Namelijk om het volgende; we zien steeds de gevestigde kunstenaars in het museum en vinden dat ook wij daar een plaats verdienen.' Volgens de musea gaat het om een grap en zij ontkennen bij de inbraken betrokken te zijn.

Bekijk hier het filmpje van de kunstenaars in het Bonnefantenmuseum.

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 12 januari 2010 - 431