1

Kleitablet teruggegeven aan Irak

Cultureel erfgoed gestolen door Nederlander

Nieuws door

archief oud artikel 20 januari 2010 Nederlandse autoriteiten overhandigden vorige week een 4.000 jaar oud kleitablet aan Irak. Het tablet was op Marktplaats gezet door een Nederlander, die het culturele erfstuk had meegenomen uit Irak. Nadat de eigenaar hoorde dat het illegaal was, besloot hij het kleitablet van internet te halen.

Het tablet is zeven bij vierenhalve centimeter groot en stamt uit 2040 voor Christus. Het kunstwerkje komt uit de plaats Ur en bevat een administratieve lijst met daarop nummers, namen en betalingen.

Meer populair-wetenschappelijk nieuws? Ga naar Scientias.nl voor uw dagelijkse portie nieuws. Alles over astronomie, gezondheid, biologie, technologie, psychologie, geologie, geschiedenis en meer! Nieuws, achtergrondartikelen en opiniërende stukken over wetenschap op één plek.

Het kleitablet is tijdens een ceremonie in Leiden aan de Iraakse ambassadeur Siamand Banaa gegeven. Het object blijft nog even in Nederland en maakt zolang deel uit van een tentoonstelling in het Leidens museum. Hier zijn nog zo'n 69 Iraakse kunstwerken – onder meer terracottabeelden en kleitegels – te zien. De gehele tentoonstelling bestaat uit Iraakse kunstwerken die door de Nederlandse autoriteiten uit het illegale circuit zijn gehaald.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 20 januari 2010 - 264

Dit past bij 'Kleitablet teruggegeven aan Irak'