1

Oudste stoomgemaal zakt in

Provincie moet Stoomgemaal Halfweg redden

Stoomgemaal Halfweg Nieuws door

archief oud artikel 28 januari 2010 Cultuur Halfweg, Noord-Holland Stoomgemaal Halfweg, het oudste ter wereld, dreigt in te zakken. Dit stellen de 'Vrienden van Stoomgemaal Halfweg'. De provincie Noord-Holland zou het gemaal moeten redden, zo vinden ze.

In de jaren '70 werd het stoomgemaal gered van de sloophamer. Sindsdien is het een museum, dat twaalf dagen per jaar werkt voor bezoekers. Het museum wordt door vrijwilligers, met sponsorgeld en donaties overeind gehouden, maar dat is niet genoeg.

Fundering

Er is een probleem met de fundering en het dak is zeer slecht. Bovendien zijn de muren vochtig. Er is 750.000 euro nodig, waarvan de provincie de helft betaalt als de beheerstichting de andere helft al binnenhaalt. Deze voorspelt echter dat dat niet gaat lukken.

Het stoomgemaal dateert uit 1853 en is gebouwd om de Haarlemmermeer droog te pompen. Het gemaal is een rijksmonument. Het is volgens kenners uniek, omdat het nog verkeert in de staat waarin het destijds werkte.

Het oudste stoomgemaal ter wereld is een museumstuk op zichzelf. Moet de provincie het gemaal redden? Geef uw mening hieronder.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 28 januari 2010 - 102

Activiteiten Stoomgemaal Halfweg

Binnen enkele weken te bezoeken

Stoomgemaal Halfweg in Lego te zien


Op zaterdag 11 en zondag 12 mei is er iets heel bijzonders te zien in Stoomgemaal Halfweg: een in Lego nagebouwd model van het gemaal. Het is 104 x 52 cm groot en draait echt. Er zijn ruim 25.000...