1

Oorlogswinter grijpt naast Oscar-nominatie

Speelfilm niet genomineerd voor Oscar niet-Engelstalige film

Nieuws over Oorlogswinter Nieuws door

archief oud artikel 2 februari 2010 Cultuur De speelfim Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven is niet genomineerd voor een Oscar. Dit werd dinsdagmiddag bekend gemaakt door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die de Oscars uitreikt. De verfilming van het gelijknamige boek van Jan Terlouw maakte eind januari met acht andere buitenlandse titels kans op een nominatie.

Regisseur Martin Koolhoven en hoofdrolspeler Martijn Lakemeier hoopten op een nominatie. Na de bekendmaking van de voor hen teleurstellende uitslag, zei een koele Koolhoven in de Volkskrant: 'Nou ja, maar weer een film maken hè?' Maar hij vond het wel 'heel klote'.

Nederlands succes

Het verhaal over de tiener Michiel en zijn belevenissen tijdens de hongerwinter viel in Nederland wel in de prijzen. De film won drie Gouden Kalveren, waaronder die voor beste acteur. Op het Filmfestival van Rome won het de prijs voor beste Europese jeugdfilm.

Nominaties

De volgende films zijn wel genomineerd voor de Oscar 'niet-Engelstalige film': Un prophète van Jacques Audiard (Frankrijk), La teta asustada van Claudia Llosa (Peru), El Secreto De Sus Ojos van Juan Jose Campanella (Argentinië), Das Weisse Band van Michael Haneke (Duitsland) en Ajami van Scandar Copti en Yaron Shani (Israël).

Lees al het nieuws over Oorlogswinter op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2 februari 2010 - 386