Bijzondere ontdekking in kerk Raerd

Ornament met Christus-afbeelding mogelijk uit de achtste eeuw

Laurentiuskerk Raerd Nieuws door

archief oud artikel 5 februari 2010 Geschiedenis Raerd, Friesland Tijdens de restauratie van de Laurentiuskerk in het Friese Raerd is een bronzen ornament gevonden met een afbeelding van Christus. Dit bijzondere stuk metaal gaat waarschijnlijk terug tot in de achtste eeuw.

Waar het ornament voor diende is nog onbekend, maar het was waarschijnlijk onderdeel van een gesp of sierspeld. Archeologen van het bureau ARC onderzoeken het schijfje. De kerkmuren wezen al op het bestaan van een vroegere kerk op dezelfde plaats rond 1100. Maar met deze vondst wordt het christelijke verleden van Raerd ineens met een eeuw of drie verlengd. Kerkrentmeester Willem Hansma waarschuwt in het Friesch Dagblad voor te veel speculatie over de herkomst van het ornament. "Het is heel spannend allemaal, maar de schattingen lopen nog flink uiteen."

In september 2009 is de restauratie van de Laurentiuskerk in Raerd begonnen. Het bijzondere van de hele restauratie is dat de hele kerk wordt teruggebracht naar de situatie van voor 1909. Dit is goedgekeurd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De werkzaamheden zijn gepland tot juli 2010. Daarna is de kerk weer toegankelijk voor bezoekers.

Plannen

De restauratie van de kerk heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. In samenwerking met de Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen in Friesland probeerde het kerkbestuur al jaren de restauratieplannen rond te krijgen. Vorige besloot de regering 50 miljoen extra uit te trekken voor restauratieachterstand. Raerd werd in de lijst van 24 projecten opgenomen en kon eindelijk met de restauratie beginnen.

Lees meer nieuws over bijzondere ontdekkingen op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 februari 2010 - 329