Gesteggel over Amsterdams Holocaustmonument

Nederlands Auschwitz Comité strijdt voor namenwand slachtoffers

Joods Historisch Museum Nieuws door

archief oud artikel 5 februari 2010 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Het Nederlands Auschwitz Comité blijft streven naar een namenwand voor Nederlandse oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. Het gemeentebestuur en het Joods Historisch Museum wezen het project af. Het monument had al in 2009 geplaatst moeten worden.

Het Nederlands Auschwitz Comité wil met de namenwand alle 110.000 slachtoffers zonder graf herdenken, die vanuit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen zijn vermoord. Het gemeentebestuur nam een beslissing tegen het monument, nadat het comité het niet eens werd met het Joods Historisch Museum. Het museum wijst het project af, omdat het zelf al een wand heeft met familienamen van Joodse slachtoffers. Ook werken ze aan een digitaal monument met de individuele namen.

Geen concurrentie

Voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Jacques Grishaver ziet de namenwand niet als concurrentie voor die in het museum. In het Reformatorisch Dagblad legt hij uit waarom: 'Wij willen een plaats waar ook grote groepen kunnen komen. Het is geen concurrentie, maar een mooie aanvulling op de oorlogsmusea.'

Het comité zag in het Wertheimpark, bij het Auschwitzmonument, een goede plaats voor de namenwand. Maar Stadsdeel Centrum vond het Plantage Westermanplantsoen een betere mogelijkheid. Uiteindelijk werd de beslissing voorgelegd aan het gemeentebestuur. Die wees het plan af, omdat er geen overeenstemming was bereikt met de andere organisaties, waaronder het Joods Historisch Museum. Een handtekeningenactie voor de namenwand leverde al 10.000 handtekeningen op.

Protest

Afgelopen zondag pleitte Grishaver tijdens de Auschwitzherdenking voor een tastbaar monument, waar mensen op ieder moment naar toe kunnen gaan. Het Nederlands Auschwitz Comité blijft protesteren tegen de afwijzing van het college.

Lees meer nieuws over monumenten op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-02-05 12:05:24 - 446