1

Centraal Museum krijgt Utrechts drieluik

Cadeau van Stichting Van Baaren Museum

Nieuws door

archief oud artikel 17 februari 2010 Cultuur Utrecht, Utrecht Een drieluik uit de Goudstikkercollectie is in handen van de Utrechtse Stichting Van Baaren Museum belandt. Het werk zal permanent in het Centraal Museum te zien zijn. In hetzelfde museum is de volledige Van Baarencollectie te bewonderen.

Het drieluik van Jacob Cornelisz. van Oostsanen is geschilderd rond 1525 en heet 'Drieluik met het laatste Avondmaal'. De stichting beweert dat het één van de weinige bewaard gebleven altaarstukken uit Utrecht is.

Het drieluik maakte ooit deel uit van de collectie van de joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. De stichting kon het kunstwerk kopen van de enige erfgename - Marei von Saher - voor een onbekend bedrag.

Vanaf maart 2011 is het drieluik te zien in het Centraal Museum in Utrecht.

Jacob Cornelisz. van Oostsanen wordt gezien als één van de grote Nederlandse meesters uit de eerste helft van de zestiende eeuw. Hij was een goede schilder en een uitstekenende ontwerper van houtsneden. In de kerken van Alkmaar en Warmenhuizen zijn plafondschilderingen van Van Oostsanen te zien.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 februari 2010 - 163

Dit past bij 'Centraal Museum krijgt Utrechts drieluik'