1

Nederlandse kunstcollectie uiteen gescheurd

Peter Stuyvesant Collectie één week voor iedereen te bezichtigen

Groninger Museum Nieuws door

archief oud artikel 17 februari 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Directeur van de Turmac tabaksfabriek in Zevenaar, Alexander Orlow, had genoeg van de saaie fabriekshallen. Met kunstwerken en schilderijen fleurde hij zijn fabriek op ter educatie van zijn medewerkers. Zijn verzameling groeide uit tot de zogenaamde BATartventure Collection. De collectie, beter bekend als de Peter Stuyvesant Collectie, is van 1 tot en met 7 maart voor iedereen te zien in Sotheby's Amsterdam. Op maandag 8 maart worden de eerste 163 werken van de collectie geveild.

De Peter Stuyvesant Collectie is één van de oudste en belangrijkste bedrijfscollecties van Nederland. Directeur Alexander Orlow schafte de kunstwerken eind jaren '50 aan met hulp van museumdirecteuren Willem Sandberg en Wim Beeren en de huidige voorzitter van de Vereniging Rembrandt Martijn Sanders. Van Groningen tot het in Madrid hingen de werken verspreid in verschillende tabaksfabrieken.De Turmac fabriek in Zevenaar trad in 1972 toe tot Rothmans International en fuseerde in 2000 met British American Tabacco Manufacturing (BAT).  De hele collectie is eigendom van de BAT. De totale geschatte waarde van 1.500 kunstwerken ligt tussen de 4 en 5 miljoen.

Veiling

De veiling van de werken had nogal wat voeten in de aarde. Verschillende partijen deden hun best om de veiling te voorkomen. De burgemeester van Zevenaar, Jan de Ruiter, wilde de kunst graag bij elkaar houden. Het liefst in de oude tabaksfabriek in Zevenaar. Voormalig adviseur Martijn Sanders zag een plaats voor de belangrijke werken in musea. Uiteindelijk heeft BAT toch besloten de collectie te veilen. De eerste 163 werken gaan op 8 maart onder de hamer. De rest volgt in een aantal sessies daarna. Van 1 tot en met 7 maart krijgt iedereen voor het laatst de kans om de collectie in zijn geheel te bekijken. Dus grijp die kans in Sotheby's Amsterdam!

Meer nieuws over kunst?
Bezoek eens een museum! Een paar tips van DagjeWeg.NL:
Groninger Museum
Museum van de Twintigste Eeuw
Cobra museum voor moderne kunst

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 februari 2010 - 762

Activiteiten Museum van de 20e Eeuw

Nu te bezoeken

Expositie 90 jaar LEGO


Het museum in Hoorn heeft inmiddels al 130.000 bezoekers met de expositie “90 jaar LEGO” ontvangen. In drie zalen zijn veel diorama’s, bouwwerken en historisch LEGO te ontdekken.