Orka doodt ervaren trainster

Vrouw overlijdt door verdrinking en meerdere verwondingen

Nieuws door

archief oud artikel 26 februari 2010 Opmerkelijk Een orka in Seaworld Orlando, Florida sleurde woensdag Dawn Brancheau, een ervaren trainster, onder water. De 40-jarige vrouw overleed door verdrinking.

Het publiek van de middagshow keek toe, terwijl Brancheau liefdevol over de kop van de orka Tilikum aaide. De trainster met zestien jaar ervaring stond in kniehoog water op een platform. Opeens sprong Tilikum uit het water en en greep het haar van Dawn, wat ze in een paardenstaart droeg, en trok haar onder water. Ooggetuigen zagen hoe het enorme dier wild rondzwom, met de vrouw in zijn bek. Reddingswerkers konden haar niet bereiken vanwege de agressiviteit van de orka. Nadat medewerkers het dier in een kleiner bassin hadden geplaatst kon Dawn Brancheau uit het water worden gehaald. Ze was verdronken en had meerdere verwondingen.

Dodelijke incidenten

Na dit tragische ongeluk is het park gesloten. Ook de show in Seaworld San Diego is afgelast. Seaworld staat bekend om de shows met dolfijnen, zeeleeuwen en orka's. De orka Tilikum, liefkozend Telly genoemd, was al eerder betrokken in dodelijke incidenten. In 1991 verdronk een trainer in Canada. Drie orka's, waaronder Tilikum werden beschuldigd van haar dood. Elf jaar geleden werd in Seaworld Florida het lichaam van een man gevonden in het bassin van de orka. Hij was 's nachts stiekem in het park gebleven en probeerde waarschijnlijk met het dier te zwemmen. Hij kwam om het leven door onderkoeling. Waarom Tilikum zijn trainster Dawn aanviel is niet duidelijk.

Orka mag blijven

Chuck Thompson, trainer in Seaworld, vertelde aan CNN dat er in de 46 jaar dat Seaworld met orka's werkt, er nog nooit zoiets is voorgevallen. Voor Tilikum, die meer dan 5000 kilo weegt, golden speciale regels. Zo mocht niemand bij hem in het water komen om geen risico te lopen. Donderdag heeft Sealife Orlando besloten het dier niet weg te doen. Het roofdier kan niet vrijgelaten worden, omdat hij al te lang in gevangenschap leeft.

Het ongeluk heeft in de Verenigde Staten de discussie rond dieren als entertainment doen oplaaien.

De show in Seaworld

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 februari 2010 - 4423

Dit past bij 'Orka doodt ervaren trainster'

3 reacties: