1

Liefde voor de linnenkast

Textielmuseum stalt linnengoed uit van 1900 tot nu

Audax Textielmuseum Tilburg Redactioneel door

archief oud artikel 11 maart 2010 Geschiedenis Tilburg, Noord-Brabant De linnenkast van een aanstaand bruidje puilde er bijna van uit. Handdoeken, theedoeken en keurig gestreken tafellakens: als bruidsschat brachten vrouwen vroeger een mooie gevulde linnenkast mee. Deze traditie is bijna verdwenen, want voor het samenwonen of trouwen is een dagje in een warenhuis voldoende. Het Audax Textielmuseum in Tilburg stalt al deze linnenpracht nog eens uit voor een dagje nostalgie.

Een echte huisvrouw springt op bij het horen van de naam Walra. Wie kent het niet? Voor 1945 was deze firma bekend onder de naam van Dijk, Manders & Co. De aanstaande bruidjes mochten zich in de handen knijpen met deze fabrikant, want tot in de jaren dertig verkocht de firma kant-en-klare huwelijksuitzetten. En dat was niet zomaar een uitzet, het telde 100 tot ruim 600 stuks. Dekens en witte lakens met prachtige kanten en geborduurde randen hielden het pasgetrouwde stel lekker warm. De huisvrouw werd in de keuken bijgestaan door hoogwaardig textiel in de vorm van kopjesdoeken, fonteindoeken, glazendoeken en messendoeken. In de tentoonstelling Kraakhelder zijn al deze uiteenlopende doeken te zien van 1900 tot nu.

Het aanschaffen van een uitzet was voorheen een serieuze aangelegenheid. Jonge meisjes, van huwbare leeftijd, kregen een brief thuis gestuurd, om hen aan de noodzaak van een uitzet te herinneren. Uit een catalogus zochten ze het één en ander uit, waarna een adviseuse van Walra op bezoek kwam. Samen met de bruid in spé zocht zij het complete linnen uit. Een bruidegom was soms nog niet eens in beeld. Maar als het aan de uitzet lag, kon een bruiloft niet lang uitblijven.

Felle kleurtjes

Blauwe en rode blokken waren de trend op het gebied van keukendoeken. In de jaren dertig kwam hier verandering in. Textielontwerpster Kitty van der Mijll Dekker, van de Linnenweverijen E.J.F. van Dissel en Zonen kwam met andere dessins. Meer kleuren zoals geel, groen, roze en zwart waren nieuw in de linnenkast. Vanaf de jaren vijftig verscheen een nieuwe generatie ontwerpers op het toneel. Bekende merken uit die tijd waren 'Nicolientje', 'Cinderella', 'Favorita', 'DDDDD' en 'Jorzolino'. Wat ligt er thuis in de linnenkast? Twentse textielfabrieken kleurden met de ontwerpen de linnenkasten met uiteenlopende motieven. Doordat de aanschaf van een uitzet uit de mode raakte, gingen ook vele textielproducenten ten onder. Nu stellen freelance ontwerpers vaak complete collecties samen voor textielproducenten. Het Textielmuseum is één van hen, waar in het TextielLab kunstenaars en ontwerpers hun ideeën uitvoeren.

Webshops

De vrouw van nu weet haar weg te vinden op het internet en komt ook daar linnengoed tegen. Postorderbedrijf Wehkamp en H&M spelen daar slim op in met hun webwinkels. In 2009 lanceerde H&M een complete wooncollectie met een groot aanbod aan huishoudtextiel. In de tentoonstelling Kraakhelder - 100 jaar huishoudtextiel is een grote verscheidenheid aan textiel te zien. Van prachtig wit en geborduurd tot hip en felgekleurd.

Wedstrijd

Academiestudenten strijden met hun ontwerpen van een keukendoek in een wedstrijd die bij de tentoonstelling hoort Kraakhelder. De wedstrijd heeft als doel het ontwerpen van een keukendoek gemaakt van bewust gekozen materialen en wordt uitgevoerd op de machines in het TextielLab.
Bezoekers kunnen in het museum hun eigen linnenkast eens aanvullen. In het voorjaar 2010 komen vrolijke keukendoeken naar ontwerp van Leendert Masselink het museum binnen. Deze zijn in de tentoonstelling te zien en in de TextielShop te koop.

'Kraakhelder - 100 jaar huishoudtextiel',
Audax Textielmuseum Tilburg
13 maart tot 13 juni 2010

Toegangsprijs: €6,50 voor volwassenen en €1,75 voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 11 maart 2010 - 1735