De mythe van het Gulden Vlies

Georgië: een meester in versieren

Drents Museum   Redactioneel door

archief oud artikel 9 maart 2010 Cultuur Assen, Drenthe De meeste vrouwen zouden een moord doen voor één van de prachtige sieraden die nu in het Drents Museum te zien zijn. De expositie 'Goud uit Georgië, de mythe van het Gulden Vlies' maakt duidelijk dat het Kaukasische Georgië een ware meester was in het versieren, en van lichaamsdecoraties prachtige kunstwerken maakte.

Georgië was op het gebied van de metaaltechniek zeker niet de minste: de 150 schitterende gouden, zilveren en bronzen diademen, gespen en andere pronkstukken laten dat duidelijk zien. De juwelen zijn duizenden jaren oud - met de gouden sieraden als echte blikvangers. Kostbare grafvondsten uit de beroemde tempelstad Vani maken de tentoonstelling compleet.

Een gouden diadeem met afbeeldingen van dierengevechten.Een gouden diadeem met daarop afbeeldingen van dierengevechten. © Drents Museum.

Jason en het Gulden Vlies
De tentoonstelling gaat over de Griekse mythe 'Jason op zoek naar het Gulden Vlies' in Colchis, het oude Georgië. In Georgië was veel goud, zilver, ijzer en koper te vinden. Met een schapenvacht werd het goud uit de rivieren gezeefd: zo ontstond de mythe rondom het Gulden Vlies. Het Gulden Vlies is de gouden schapenvacht van de god Chrysomallos. Jason had van zijn oom Pelias opdracht gekregen het Gulden Vlies te veroveren. Jason was een gevaar voor Pelias, want volgens een voorspelling zou Jason Pelias doden. Een gevaarlijke reis als deze zou Jason nooit overleven, dacht Pelias. Het Gulden Vlies was in het bezit van Aietes, koning van Korinthe en later van Colchis. Als Jason drie opdrachten zou volbrengen, zou hij het Gulden Vlies krijgen.

Een bronzeng gesp met dierenafbeelding.Een bronzen gesp met daarop een dierenafbeelding. © Drents Museum.

Archil Kikodze
Op de bovenverdieping van het Drents Museum is ook een aanvullende fototentoonstelling te zien, met foto's van de Georgische fotograaf Archil Kikodze. De indrukwekkende natuur van Georgië en de vele gezichten van het land komen hier tot leven. Kikodze weet het Georgische landschap op een bijzondere wijze vast te leggen. Veel van zijn foto’s ademen een sfeer van mystiek en geven een prachtige indruk van het land Georgië. Vorig jaar was er al een tentoonstelling van Archil Kikodze te zien in Berlijn. 

Georgische koeherder leidt zijn koeien over de brug.Een Georgische koeherder leidt zijn koeien over een brug. © Archil Kikodze.

Tbilisi

Alle objecten in de tentoonstelling zijn grotendeels afkomstig uit het Nationaal Museum in Tbilisi. Ze zijn eerder al eerder in een andere samenstelling te zien geweest in onder andere Berlijn, Washington, New York, Athene, Los Angeles en Stockholm. In Assen heeft Marcel Wouters Ontwerpers de vormgeving op zich genomen. Hij was ook het gezicht achter de succesvolle voorstelling 'Het Terracotta Leger van Xi’an'.

Ontdek nu de rijkdom van Georgië in de tentoonstelling Goud uit Georgië in het Drents museum. Nog te zien tot en met 27 juni 2010.

Ook een museum bezoeken? Bekijk dan de museumpagina van DagjeWeg.NL.
Activiteiten bij Goud uit Georgië

Elke zondag om 13:00 uur
Verhalenverteller met het verhaal van de Griekse held Jason.
21 maart, 18 april, 16 mei en 20 juni 2010
Georgische liederen door het koor Caucasia.
3, 4 en 5 april 2010
Concerten met lezing door het Georgisch ensemble Khareba&Gogia.
10 en 11 april
Theatergroep de Drift met de voorstelling ‘Medea en het geheim van het Gouden Schaapje’.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-03-09 10:18:01 - 1428