Restauratie Gummaruskerk begint

Miljoenenproject eindelijk van start

Gummaruskerk Nieuws door

archief oud artikel 11 maart 2010 Geschiedenis Wagenberg, Noord-Brabant Volgende maand begint de restauratie van de Gummaruskerk in Wagenberg. Dit beweert Addy Janssens van de restauratiecommissie. Eind 2012 is het werk voltooid.

De kerk in Wagenberg kampt met wegrottende steunbalken, lekkages en een abominabele waterafvoer. Ook domineren schimmels en kapot voeg- en metselwerk het huis van de vredevorst. De Gummaruskerk wacht al sinds 2007 op een restauratie, die 3,3 miljoen euro gaat kosten. Een restauratiecommissie kreeg het voor elkaar om het geld bij elkaar te sprokkelen.

Toch verliep de inzamelingsactie niet voorspoedig. De Rijksdienst Monumenten wees de restauratie af, waardoor de commissie ruim twee miljoen euro misliep. Gelukkig kwam er 2,3 miljoen euro vrij bij de rijksoverheid, zodat een groot gat gevuld kon worden. Niet alles, want ondanks inspanningen bleef de kerk zitten met een tekort van 312.000 euro. "Inmiddels is er 225.000 euro ingezameld", zegt Janssens in de krant BN De Stem. Dit geld is een lening van het Nationaal Restauratie Fonds en moet "natuurlijk terugbetaald worden".

De Gummaruskerk zal altijd veel geld blijven kosten, ook al zit de restauratie erop. Hoe blijft het gebouw de komende decennia overeind? Janssens: "Wij kiezen liever voor een langdurig renderende inzet van dat gebouw. Ook zijn wij over het gebruik van de kerk voor andere doeleinden in gesprek met de woningstichting en de gemeente."

Over de kerk

De Gummaruskerk is een grote driebeukige kruisbasiliek, opgetrokken in neogotische stijl. De kerk is een werk van architect P.J. Genk en dateert uit 1903-1904. De kerk is sinds 2001 een rijksmonument. De kerk is vernoemd naar de heilige Gummarus, die in 644 in of nabij Lier in België werd geboren. De Heilige Gummarus muntte uit in rechtvaardigheid, eerlijkheid, goedheid, vergevingsgezindheid en trouw. Iedere zondag om 9:30 uur start de kerkdienst in de Gummaruskerk.

Een overzicht van alle kerken in Nederland is te vinden op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 11 maart 2010 - 282