Oorlog op de Waddenzee

Rederijen brengen passagiers in gevaar

Uitjes op Terschelling Nieuws door

archief oud artikel 16 maart 2010 Toerisme Harlingen, Friesland Het is oorlog op de Waddenzee. Rederijen maken elkaar het leven zuur. In de linkerhoek van de ring: Rederij Doeksen. In de rechterhoek een nieuwkomer: Rederij EVT.

Rederij EVT vaart tussen Harlingen en Terschelling. Net zoals Rederij Doeksen. Rederij Doeksen is een oud bedrijf - het bestaat sinds 1923 - terwijl Rederij EVT een groentje is. Het laatste bedrijf bestaat pas enkele jaren en stunt met zeer lage prijzen. En dat vinden de 130 werknemers van Rederij Doeksen natuurlijk niet zo leuk.

Zo kost een enkeltje Harlingen-Terschelling bij Rederij Doeksen 13,24 euro. Een enkeltje met de sneldienst is zes euro duurder. Dan is het verstandiger om mee te gaan met het MS Stortemelk van Rederij EVT. Een enkeltje kost slechts 8,40 euro. Eilandbewoners mogen zelfs voor 2,10 euro mee.

Hoogtepunt

Afgelopen zondag bereikte de oorlog van het noorden de climax. De veerboten van beide reders kwamen zondagmiddag tegelijkertijd aan in de haven van Terschelling. Passagiers maakten op hetzelfde moment gebruik van het haventerrein. Dit vonden Rijkswaterstaat en de gemeente erg onveilig.

Eigenlijk mag EVT niet op dezelfde tijden varen als Rederij Doeksen, maar daar trekt het bedrijf weinig van aan. Rederij EVT ligt al een week in de clinch met Rijkswaterstaat over de vaartijden. De rederij houdt zich niet aan het openbaar dienstencontract.

Hoe het afloopt? Waarschijnlijk blijven de rederijen niet elkaars grootste vrienden. Gelukkig voelt de toerist dit in de portemonnee. Door de concurrerende prijzen blijven er namelijk meer euro's in de portemonnee over.

Zin in een boottochtje? Op DagjeWeg.NL staat een overzicht van alle rondvaartboten.

Laatst gewijzigd: 2022-12-27 16:28:30 · Gepubliceerd: 16 maart 2010 - 591