Dagboeken van Anne Frank zijn weer thuis

Anne Frank Huis | Nieuws door

Terug aan de Prinsengracht

19 maart 2010 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Na het overlijden van Anne Frank vond Miep Gies haar dagboeken in een pand aan de Prinsengracht, het voormalige huis van Anne. Gies overhandigde de dagboeken aan Anne's vader Otto Frank, die het werk wilde publiceren. Nu na tientallen jaren zijn de boeken weer terug in het Anne Frank Huis.

Tegenwoordig kan niemand meer om de boeken van Anne Frank heen. In de dagboeken is het bijzondere verhaal te lezen van een jong Joods meisje, ondergedoken in Amsterdam.  Nog voor haar zestiende verjaardag overleed Anne Frank aan vlektyfus in concentratiekamp Bergen-Belsen. Een aandoening waar in die periode 17.000 gevangen aan stierven in Bergen-Belsen. Had Anne het nog een paar maanden volgehouden, dan had ze de oorlog overleefd.

Op 3 mei 2010 bestaat het Anne Frank Huis vijftig jaar. In 1960 werd het museum bezocht door 9.000 mensen, tegenwoordig bezoeken ongeveer één miljoen mensen de onderduikplaats van Anne Frank. In verband met het vijftig jarig bestaan kreeg de museum de originele manuscripten van Anne Franks dagboek terug van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. De dagboeken zijn na tientallen jaren weer thuis, op de plek waar ze beschreven zijn door Anne.

De originele manuscripten zien? Vanaf 28 april zijn ze te bewonderen in het Anne Frank Huis.

De enige videobeelden van Anne Frank uit 1941.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-03-19 08:45:43 - 279