1

Kerk wil beeldjes terug van museum

"Gestolen beeldjes moeten naar België"

Museum Boijmans Van Beuningen Nieuws door

archief oud artikel 6 april 2010 Geschiedenis Rotterdam, Zuid-Holland Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam bezit twaalf gestolen beeldjes. Het museum weigert de beeldjes terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaar: een kerk uit het Zuid-Belgische Boussu.

De beeldjes van een altaarwand voor de Maagd Maria werden in november 1914 uit de Sint-Gorikskerk in Boussu gestolen. De dieven werden snel in hun kragen gegrepen. Helaas doken de beeldjes nergens op.

Zestig jaar later zagen de beeldjes het daglicht in Stockholm. Kunstliefhebber Jacques Schoufour kocht ze en gaf de beeldjes in 2006 aan het Museum Boijmans van Beuningen.

De afgelopen vier jaar weigerde het museum de beeldjes terug te geven aan de Belgische kerk. Volgens een woordvoerder zijn de beeldjes van het Rotterdamse museum. De Rotterdammers bezitten namelijk een dertig jaar oude brief van een gemeentesecretaris van Boussu, die bevestigt dat het museum de beeldjes mag houden.

De kerk beweert dat deze brief van een gemeentesecretaris niet geldig is. De Belgische Raad van State is het eens met de Sint-Goriskerk en vindt dat een gemeentesecretaris geen afstand kan doen van beeldjes van een kerk.

Momenteel is de advocaat van de Sint-Gorikskerk in onderhandeling met het Rotterdamse museum. De kans is groot dat de beeldjes binnenkort het Museum Boijmans van Beuningen verlaten en teruggaan naar huis, de plek waar ze honderd jaar geleden zijn ontvreemd.

Bekijk een overzicht van alle musea in Nederland en België.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 april 2010 - 285