1

Anne Frank in de sloppenwijken

Tentoonstelling hoopt kinderen te inspireren

Anne Frank Huis Nieuws door

archief oud artikel 8 april 2010 Geschiedenis Wat doet Anne Frank in de sloppenwijken van de Braziliaanse stad Sao Paulo? Heel veel! Het Amsterdamse meisje is een bron van inspiratie voor kinderen in de sloppenwijken. De kinderen worden dagelijks geconfronteerd met geweld en armoede.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken opende woensdag de rondreizende tentoonstelling 'Anne Frank - een geschiedenis van vandaag' in Brazilië. "Regeringen in de hele wereld moeten zorgen dat kinderen kunnen opgroeien zonder dat hun rechten worden geschonden", vertelt Verhagen tegen persbureau ANP.

De tentoonstelling is te zien in één van de vele arme buurten van de stad. De rondreizende tentoonstelling legt verbindingen met de rechten van kinderen in deze tijd.

Het geweld tegen meisjes in Brazilië staat op de politieke agenda van de Verenigde Naties. Daarnaast steunt Nederland Brazilië om de geweldsproblemen in sloppenwijken op te lossen.

Anne Frank

Tegenwoordig kan niemand meer om de boeken van Anne Frank heen. In de dagboeken is het bijzondere verhaal te lezen van een jong Joods meisje, ondergedoken in Amsterdam. Nog voor haar zestiende verjaardag overleed Anne Frank aan vlektyfus in concentratiekamp Bergen-Belsen. Een aandoening waar in die periode 17.000 gevangen aan stierven in Bergen-Belsen. Had Anne het nog een paar maanden volgehouden, dan had ze de oorlog overleefd.

Anne Frank Huis

Op 3 mei 2010 bestaat het Anne Frank Huis vijftig jaar. In 1960 werd het museum bezocht door 9.000 mensen, tegenwoordig bezoeken ongeveer één miljoen mensen de onderduikplaats van Anne Frank. In verband met het vijftigjarig bestaan kreeg het museum de originele manuscripten van het dagboek van Anne Frank terug van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. De dagboeken zijn na tientallen jaren weer thuis, op de plek waar ze beschreven zijn door Anne.

De originele manuscripten zien? Vanaf 28 april zijn ze te bewonderen in het Anne Frank Huis.

Een dagje weg naar Amsterdam? De leukste uitjes, de beste hotels en de handigste tips staan op DagjeWeg.NL!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 8 april 2010 - 283