1

Schiphol annuleert alle vluchten

Vulkaanuitbarsting IJsland zorgt voor grote overlast

Panoramaterras Schiphol Nieuws door

archief oud artikel 15 april 2010 Toerisme Schiphol, Noord-Holland Mensen die vandaag nog op vakantie willen met het vliegtuig, opgelet: vanaf 19:00 uur is het luchtruim boven Nederland gesloten. De reden is een grote stofwolk boven Noord-Europa, als gevolg van een vulkaanuitbarsting op IJsland.

De hele dag zijn er er al veel vluchten van en naar Schiphol uitgevallen. Het gaat daarbij vooral om reizen naar Noord-Engeland, Schotland en Scandinavië. De sluiting van het luchtruim betekent dat alle vluchten in Nederland worden geannuleerd. In de komende uren wordt het vliegverkeer in stappen stilgelegd.

Hou de website van Schiphol in de gaten voor het laatste nieuws over de problemen rondom de stofwolk.

Gratis vliegticket

Passagiers die donderdag of vrijdag met KLM van of naar Ierland, Denemarken, Noorwegen, Zweden of Groot-Brittannië reizen, kunnen hun vliegticket gratis naar een andere datum omboeken. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij op haar website. Dit geldt alleen voor vluchten van Air France, KLM of Delta. Mensen die meer dan vijf uur zijn vertraagd, kunnen vragen om een volledige vergoeding van hun ticket.

Gevaarlijk

Vliegen door een wolk van as kan gevaarlijk zijn, omdat motoren kunnen uitvallen. In 1989 ging het mis met een vliegtuig van KLM, dat onderweg was van Schiphol naar Tokio. Bij Alaska vloog het toestel door een wolk van de vulkaan Mount Redoubt. Het stof verstopte de vier motoren, die ineens uitvielen. De bemanning slaagde erin de motoren opnieuw te starten.

De stofwolk heeft ook zijn positieve kanten en zorgt vanavond voor een opvallende rode zonsondergang. De asdeeltjes veranderen de kleur van de zonsondergang.

Lees al het nieuws over Schiphol op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 15 april 2010 - 2380