1

Leidse koorboeken uit het stof

16e eeuwse boeken schitteren in expositie

Stedelijke Museum De Lakenhal Nieuws door

archief oud artikel 16 april 2010 Geschiedenis Leiden, Zuid-Holland Diep verborgen in de archieven lagen zes koorboeken met daarin 320 sonates uit de 16e eeuw te verstoffen. Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden herstelt de boeken in ere met een expositie, die dit weekend feestelijk opent.

Het zijn niet zomaar een paar boekjes, deze koorboeken van de Pieterskerk in Leiden. De grootste boeken wegen per stuk maar liefst 15,5 kilo! Het is de grootste bij elkaar horende, voor één kerk geschreven, verzameling religieuze muziek. In de zestiende eeuw stelde het Getijdencollege van de kerk de boeken samen voor het kerkkoor. Iedere dag zong een koor van acht á tien personen de zogenaamde getijden. Grote meesters als Vivaldi en Telemann componeerden de helft van de 320 sonates.

Ondanks al deze prachtige feiten toonde niemand belangstelling voor de werken en niemand voerde ze ooit uit. Het Regionaal Archief Leiden en het Stedelijk Museum De Lakenhal hadden de boeken in bewaring. Nu voor het eerst sinds lange tijd zijn alle boeken voor het publiek te zien! Op 18 april opent burgemeester Lenferink de expositie in Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden.

Iedereen krijgt de kans om de boeken te bekijken. Sterker nog: de koorboeken zijn straks te beluisteren. Het Egidius Kwartet laat de sonates door het hele land klinken in een reeks concerten. Ieder jaar keert deze reeks terug in de belangrijke getijdenkerken van Nederland, zoals de Martinikerk in Groningen. De concerten worden ook op cd uitgebracht. Vanaf 5 mei is in alle concertsteden een expositie over de boeken te zien.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 april 2010 - 195

Activiteiten Museum De Lakenhal

Nu te bezoeken

Rembrandts vier zintuigen


Museum De Lakenhal in Leiden viert zijn 150-jarig bestaan met de kick-off van de presentatie Rembrandts Vier Zintuigen. Het toont zijn vroegst bekende werk, waaronder De brillenverkoper, De...