1

Madonna's stralen in Rijksmuseum

Italiaanse tondi's pronken ter ere van Giro d'Italia

Rijksmuseum Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 21 april 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Het Rijksmuseum in Amsterdam toont vanaf dinsdag drie gerestaureerde schilderijen uit de Italiaanse Renaissance. De ronde schilderijen, zogenaamde 'tondi's', zijn tijdelijk te zien vanwege de start van de Giro d'Italia. Na de heropening krijgen de werken een permanente plaats in het museum.

Achter de schermen van het Rijksmuseum in Amsterdam wordt hard gewerkt. Voor de heropening in het jaar 2013 werkt het museum aan een restauratieprogramma van de collectie. Dinsdag maakten drie Italiaanse tondo's alvast hun tijdelijke intrede. Drie vijftiende-eeuwse schilderijen met afbeeldingen van Madonna en kind zijn twee maanden voor publiek te zien. De werken komen uit de eigen collectie van het museum en hangen vanaf de heropening in 2013 permanent in de Italiaanse Renaissance Zaal.

Cosimo Rosselli

Restauratoren bogen zich onder meer over De aanbidding van het kind van Cosimo Rosselli (1439-1507) uit circa 1480. Door een verkeerd uitgevoerde restauratie was de mantel van de Maagd Maria erg beschadigd. Dit is nu zoveel mogelijk hersteld. Ook is de vergeelde vernislaag verwijderd en zijn de kleuren een stuk feller. Cosimo Rosseli beschilderde samen met bekende kunstenaars Perugino, Botticelli en Michelangelo de Sixtijnse kapel.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 april 2010 - 201