1

Toon Hermans viert feest

Cabaretier leeft voort in Museum Het Domein

Museum Het Domein   Nieuws door

archief oud artikel 22 april 2010 Cultuur Sittard, Limburg Precies tien jaar geleden overleed cabaretier Toon Hermans op 83-jarige leeftijd. L1, de regionale zender van Limburg, heeft 22 april uitgeroepen tot een grote Toon Hermans Dag.

Dit hele jaar staat in het teken van de grote grappenmaker Toon Hermans. Komende zondag begint het evenementenjaar Toon 2010 met een speciale heilige mis in Sittard. Hier werd Hermans geboren en ligt hij ook begraven. Die dag opent cabaretier en vriend Youp van 't Hek ook de expositie Typisch Toon in Museum Het Domein.

In de tentoonstelling staat de humor van Hermans centraal. Maar ook zijn eigen schilderkunst krijgt een plekje in het museum. Kleuren fascineerden hem. Dit is vooral terug te vinden in de boeketten die hij schilderde, elke keer weer in andere tinten. Typische uitspraak van Toon: "Je kunt een aardappel wel honderd keer kunt schilderen en elke keer weer anders. Dat komt niet omdat die aardappel verandert maar omdat jij hem steeds anders ziet!"

Bij de tentoonstelling hoort ook een etalageroute. De etalageroute is een verlengstuk van de tentoonstelling die ook op die manier buiten de muren van het museum te zien is. De etalages van leegstaande panden bieden een plekje aan Toon's leven. Met afbeeldingen, tekeningen, schilderijen, foto's, uitspraken en gedichten van Toon Hermans worden gebeurtenissen uit zijn Sittardse jaren gepresenteerd.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-04-22 09:47:04 - 1039