Bewegende beelden op Werelderfgoedlijst

Beeld en Geluid wil archief op de lijst

Nieuws door

archief oud artikel 8 juni 2010 Cultuur Hilversum, Noord-Holland De Werelderfgoedlijst wordt langer en langer. De lijst is vooral bekend door beroemde gebouwen, zoals de Taj Mahal in India. De directeur van de Beeld en Geluid Experience, Jan Müller, wil dat ook bewegend beeld aan de lijst wordt toegevoegd.

"Een groot deel van ons archief vind ik zeker zo belangrijk, dat het aan de Werelderfgoedlijst kan worden toegevoegd", zegt Müller in Goedemorgen Nederland. "Denk aan de beelden van Koningin Wilhelmina uit 1898. Dat zijn de eerste bewegende beelden in ons archief. Ook het enige fragment van Anne Frank uit 1941 moet zeker op de lijst."

Documenten die de wereld veranderden

Aanleiding voor dit voorstel is het boek Documenten die de wereld veranderden. Het Unesco-erfgoed van boeken, handschriften, kaarten, partituren en beeldarchieven. Hierin zijn documenten opgenomen van de farao's, beeldhandschriften van de Azteken en ook de dagboeken van Anne Frank. Het boek beschrijft al deze documenten in woord en beeld en lijkt op een encyclopedie.

"Zoals Runaldo Ronald Venetiaan, president van Suriname al zei: 'een land zonder archief is als een land zonder geheugen.' Ik zou daarin nog wat verder gaan en zeggen: een land zonder archief is als een land zonder identiteit", aldus Müller.

"Dingen die veranderingen in de tijd markeerden zijn Unesco-waardig. Bijvoorbeeld het tv-programma Big Brother, dat televisie maken veranderde." Komende tijd gaat Müller flink lobbyen om een deel van zijn archief op de Werelderfgoedlijst te krijgen.

Bekijk de enige beelden van Anne Frank

Ook in Nederland zijn werelderfgoederen te vinden. Bezoek bijvoorbeeld eens het Rietveld Schröder Huis, het bijzondere Kinderdijk of Schokland.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-06-08 11:18:42 - 337

Dit past bij 'Bewegende beelden op Werelderfgoedlijst'