Liz Taylor te koop voor acht miljoen

Schilderij Andy Warhol erg zeldzaam

Nieuws door

archief oud artikel 9 juni 2010 Cultuur Hoewel we al een tijdje niet meer kunnen genieten van nieuwe kunstwerken van Andy Warhol, brengen zijn schilderijen nog steeds grote sommen geld op. Het Londense veilinghuis Christie's veilt binnenkort een schilderij waarop Elizabeth Taylor is afgebeeld.

De verwachting is dat het doek acht miljoen euro oplevert. Het portret is volgens Christie's een zeldzaam werk. Het doek is geschilderd in 1963. Dit was het jaar waarin de beroemde film Cleopatra uitkwam. Taylor was toen de best verdienende actrice. Ze verdiende een miljoen dollar met haar rol als de legendarische Egyptische koningin.

Het portret draagt de naam Silver Liz, maar Taylor houdt helemaal niet van de bijnaam Liz. Zelf wil ze dat haar voornaam uitgesproken wordt als Eee-lizabeth, met de klemtoon op de eerste lettergreep. Taylor is opgegroeid met kunst. Haar vader was een kunsthandelaar.

De actrice werd altijd genoemd als één van de muzen van Warhol. Maar Christie's vertelt dat dit schilderij maar één van de twee is die Warhol ooit van haar maakte. Het schilderij maakte twintig jaar deel uit van een privécollectie en wordt op 30 juni geveild.

Nog meer schilderijen zien? Ga een dagje naar een musea!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 juni 2010 - 101

Dit past bij 'Liz Taylor te koop voor acht miljoen'