Leidekkersbedrijf verwisselt kerkhanen

 deel via WhatsApp | Nieuws door

Hanen al tien jaar op verkeerde kerk

10 juni 2010 Opmerkelijk Eibergen, Gelderland Op het dak van de protestantse gemeente De Oude Mattheus in Eibergen-Rekken voelde een verdwaalde haan zich al jaren thuis. Nu is ontdekt dat de haan thuishoort op het dak van de Pancratiuskerk in Haaksbergen. De kerkhanen van beide kerken waren verwisseld.

"Bij de restauraties van beide kerktorens in 1998 en 1999 had een leidekkersbedrijf per ongeluk de hanen verwisseld", vertelt een woordvoerder van De Oude Mattheus. Bij de vormgeving van een expositie in de kerk bleek dat de haan op de kerktoren niet dezelfde was als de haan op een afbeelding uit het historisch archief. Na een telefoontje met het leidekkersbedrijf kwam de haan uit de mouw. In 1998 kreeg Eibergen per ongeluk de katholieke haan en in 1999 kreeg Haaksbergen zijn protestantse collega van het dorp verderop.

"Beide kerkhanen lijken niet op elkaar, maar toch heeft niemand het ooit opgemerkt. De Haaksbergse haan lijkt meer op een kip, terwijl Eibergen een echte haan heeft." Het leidekkersbedrijf heeft beloofd dat beide torens hun originele bewoner terug krijgen. Met als goedmakertje een nieuwe goudlaag.

Lees nog meer opmerkelijk nieuws op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-06-10 14:28:26 - 188

Kijk ook bij...