Op expeditie in Zwolle

Ecodrome | Reportage door

Ecodrome combineert plezier met educatie

14 juni 2010 Toerisme Zwolle, Overijssel Wie wel eens met de trein vanaf Zwolle reist komt langs een vreemd uitziend gebouw. Benieuwd wat er hier zich afspeelt? DagjeWeg.NL stapte de deuren van Ecodrome binnen en beleefde een spannende expeditie!

Vanaf het Centraal Station Zwolle is Ecodrome goed te bereiken. Binnen een minuut of tien staan we op de stoep van het park. Geen tijd om te treuzelen, want de eerste expeditie wacht. Een enorme wolharige neushoorn en jong begroeten ons in de IJstijd. Hier staan allerlei dieren opgesteld, die in deze tijd leefden. Voor kinderen is er veel informatie over de dieren en hoe gevaarlijk ze zijn. Vanaf de IJstijd springen we door de volgende deur naar de Expeditie Dierenwereld. Een hele horde kinderen volgt ons op de voet. Dieren uit de omgeving van Zwolle en uit andere werelddelen bekijken ons van alle kanten. Op het bruggetje in het midden staan schermen opgesteld, waar de kinderen meer lezen over de verschillende dieren. ''Ik weet het, ik weet hoe die hippe vogel heet!" Welke? "Ja, die hippe gele vogel. Dat is een chinese wielewaal", giechelt een meisje.

Monsters!

De naam van de volgende expeditie belooft flinke spanning. We betreden namelijk de Monstergrot. Via een trappetje komen we in een donkere ruimte, waar de meest vreemde onderwaterwezens ons aanstaren. Het stinkt een beetje en de kille vissenogen maken de sfeer niet bepaald aangenaam. Met lood in de schoenen lopen we verder. Deze plek is niet aan ons besteed! Gelukkig zitten de piranha's achter glas en bereiken we ongeschonden de uitgang. Op naar de volgende attractie! De dieren hier zijn een stuk aaibaarder dan de vorige beesten. In de Otterpoel genieten een stuk of vier Aziatische kleinklauwotters van een hapje vis. Deze otters zijn door Ecodrome bewust gekozen, omdat ze ook overdag heel actief zijn. Een verzorgster heeft ze net gevoerd en de dieren zwemmen verwoed rond op zoek naar de laatste restjes vis. Uitgelaten lopen de kinderen rond de poel de otters nauwlettend in de gaten houdend. "Ze hebben nog honger", roept een jongetje. Helaas is de vis op en het is tijd om verder te kijken.

Darwin

In het park zijn behalve expedities ook een aantal leuke speeltoestellen. Zo trapt een groep kinderen zich de longen uit het lijf op de Bigwheels, auto's met grote banden, waar Crocodile Dundee met liefde mee op safari zou gaan. Verderop gillen een aantal meisjes tijdens het Nattepakkenspel. Maar na simpel plezier volgt weer de broodnodige educatie. Ecodrome combineert beide onderdelen uitstekend. Kinderen gaan samen met Darwin op weg met de Beagle in het Darwin avontuur. Omringd door zijn bemanning vertelt Darwin op verschillende locaties over zijn ervaringen. Over hoe hij op de Galapagos eilanden vinken bestudeerde en zo een bijzondere ontdekking deed. We kijken mee in zijn huiskamer, waar hij als een oude man verhaalt over zijn verleden. "Juf, juf! Wat is Darvin?", roept een meisje ineens. Dat de informatie nog niet volledig tot de kinderhersentjes is doorgedrongen moge duidelijk zijn.

Kaaimannen en piranha's

Kinderen vermaken zich in Ecodrome gerust een hele dag. Varend in een kano beleven ze de Moerasexpeditie en in het Basiskamp is het tijd voor een versnapering. Maar uitrusten kan niet lang, want er is nog veel meer te doen. We stappen een bruggetje op en ons hart mist een slag. Daar ligt een krokodil! Gelukkig is het geen echte en we lopen opgelucht verder. Op zoek naar de echte kaaimannen, want die leven sinds 2007 ook in Ecodrome. Aangekomen bij de Jungle Expeditie slaan we ietwat huiverig de plastic flappen opzij en stappen binnen. Hier zijn ze dan: de echte kaaimannen! Het gaat om de breedsnuitkaaiman, die maar op enkele plaatsen in Europa te zien zijn. Ook de Pacu's zwemmen in de jungle rond. Dit zijn grote familieleden van de piranha's. Kom kijken hoe deze vissen noten kraken tijdens de voederpresentatie!

Roofvogels

In Ecodrome zijn nog veel meer dieren te vinden, zoals: penseelaapjes, spinnen, kippen en parelhoenders. Lopend door het park genieten we van de zon. De kinderen hebben de dag van hun leven, terwijl ze verdwalen in de Padvinder en van alles leren in de survivalexpeditie. We komen langs de roofvogels, waar twee enorme uilen onze aandacht trekken. Voor hen zijn wij blijkbaar minder interessant, want ze weigeren voor een foto onze kant op te kijken. Deze Europese Oehoe is de grootste uil van Europa! In Ecodrome leven ook woestijnbuizerds, geelkop gieren en kapgieren. Tijdens een roofvogeldemonstratie in de zomervakantie zie je hen in actie. Voor nog meer actie gaan we op weg naar de Expeditie Goudmijn, waar allerlei soorten stenen je tegemoet flonkeren. Kinderen mogen onder begeleiding van een expeditieleider op zoek naar goud.

Reis door de tijd

Als slagroom op de taart maken we nog een tijdreis en we leren alles over het ontstaan van de aarde. Waar eerst niets was, alleen maar hitte en vulkanen, ontstond het leven. We rijden soms door het donker en voelen ons bespied door enorme dinosaurussen. Ook komen we langs een grote olifant en een neushoorn, die na het uitsterven van de dinosaurus een kans kregen. En dan, uiteindelijk staan we oog in oog met onszelf. De mens! Een interessante reis door de tijd, hoewel het minder spectaculair was dan we dachten. Voor schoolreisjes is Ecodrome een super leuke uitdaging, waar kinderen met gemak een hele dag zoet zijn. Ook voor de iets oudere kinderen zijn de expedities interessant. Ga je mee naar Ecodrome?

Foto 1. Een wolharige neushoorn begroet ons in de IJstijd. Foto: Grytsje Anna Pietersma
Foto 2. Ecodrome.
Foto 3. 'Ze hebben nog honger!'. De otters in Ecodrome.
Op reis met Darwin.
Breedsnuitkaaiman. Foto: Eddy Even
Woestijnbuizerd in Ecodrome.
Expeditie tijdreis.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2012-04-05 21:20:40 · Gepubliceerd: 2010-06-10 14:34:13 - 2035