1

Historische treinwagon uitgebrand

Museum Stoomtram getroffen door brand

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik Nieuws door

archief oud artikel 14 juni 2010 Toerisme Hoorn, Noord-Holland Vanochtend vroeg is een tramstel van Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik uitgebrand. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

De getroffen wagon stond buiten en was niet gerestaureerd. Rene van den Broeke van Museum Stoomtram vertelt: "Het gaat om een personenrijtuig, welke een belangrijk onderdeel was van een trein uit 1920. Dit was één van de twee personenrijtuigen." Volgens Van den Broeke heeft de politie het vermoeden dat het om brandstichting gaat. "In de omgeving waarden wel vaker duistere figuren rond, maar we schatten het gevaar niet groot in."

Restauratie

Of er nog iets van de wagon te redden valt is nog te bezien, maar Van den Broeke verwacht dit niet. "Het moet nog blijken of we er nog iets mee kunnen, maar de wagon is helemaal verbrand. Deze rijtuigen zijn van hout, dus daar is niets van over. Ook het staal is helemaal verbogen. Het is echt een tragisch geval. Dit was één van de Rembrandt's van onze collectie."

Veiligheidsmaatregelen

Het Museum Stoomtram bezint zich nu op veiligheidsmaatregelen om de collectie te beschermen. Rene van den Broeke zegt wel opgelucht te zijn dat de brand niet is overgeslagen naar de loods met gerestaureerde voertuigen. Ook deze historische rijtuigen zijn grotendeels van hout.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 14 juni 2010 - 438