Groene vlakten met een zachte G

Bastion Oranje |  deel via WhatsApp | Reportage door

Geschiedenisles tijdens NS-wandeling

22 juni 2010 Natuur Den Bosch, Noord-Brabant Tijdens een wandeling door de Vughtse Lunetten komt de militaire geschiedenis tot leven. Uitgestrekte groene vlakten, rondhuppelende konijntjes en kanonnen die een oogje in het zeil houden. DagjeWeg.NL ontdekte Brabant met een NS-wandeling. Pak de blarenpleisters maar alvast uit de kast!

De wandeling van 's-Hertogenbosch naar Vught is elf kilometer lang en begint in de Bossche binnenstad. Onderweg pikken we nog even een Bossche bol mee van de lekkerste banketbakker van Brabant, Jan de Groot. We bewonderen ademloos de prachtige Sint Janskathedraal en verruilen dan het bruisende centrum voor de stilte van de groene vlakten en de knusheid van de bossen. We trekken de veters van onze stevige wandelschoenen wat strakker aan en gaan op pad!

Het Bossche Broek.

Het eerste natuurpareltje wat we tegenkomen is het prachtige Bossche Broek. Dit natuurgebied is 202 hectare groot en erg bijzonder, omdat het zich zo dicht bij het centrum bevindt. De route gaat het gebied niet in, maar de wandeling over de stadswallen en langs het water doet hier zeker niet voor onder. Als een koning kijk je uit over de prachtige groene velden. Na een tijdje komt Bastion Oranje in zicht. Het grote driehoekige gebouw is omringd door kanonnen en hier herleeft Den Bosch als vestingstad. In de kelder is gratis een videopresentatie te bewonderen over de vestingperiode in 1629. Hierna nemen we nog een kijkje bij Bastion Vught. Dit fort kwam bij het Beleg van 's-Hertogenbosch in 1629 onder vuur te liggen door troepen van Frederik Hendrik van Oranje en uiteindelijk werd ze veroverd door de Staatse troepen.

Mooie Vughtse huizen en het bijzondere pontje.

Vughtse kak
Na deze geschiedenisles steken gaat de route achter de huizen een klein kronkelig paadje in en lopen we vlak langs de Dommel. We nemen een kijkje in de achtertuinen van de chique Vughtse huizen en ontdekken dat niet alleen het Gooi rijk aan kak is. Maar waar blijven die donkere bossen nou? Na een drukke straat te hebben overgestoken, verspert een spoorwegovergang ons de weg. Dit spoor leidt uiteindelijk naar Vught. Als we snel willen zijn, volgen we aankomende trein gewoon naar Vught. Maar nee, wij willen Brabants groen zien en werpen weer een blik op de kaart.

Fort Isabella en het kanaal.

In de verte zien we Fort Isabella. Nu een asielzoekerscentrum, vroeger een verdedigingswerk aangelegd door Spaanse handen. Het gebouw wordt ook wel De Puist genoemd. Maar voordat we deze puist eens goed kunnen uitknijpen, steken we rechts een kronkelig paadje in en gaan we diep de bossen in. Uiteindelijk komen we bij een kanaal. Het Afwateringskanaalkanaal ’s-Hertogenbosch – Drongelen. Langs de kant zitten vissers geduldig achter hun hengel te wachten tot er een visje aan hun hengel hangt. We groeten ze, maar ze zijn zo geconcentreerd dat ze ons niet eens horen. Aan de overkant zwaaien wat fietsers ons tegemoet en in de bosjes horen we wat geritsel. Wat daar zit, blijft een raadsel.

De hond heeft dorst en rechts de oprijlaan naar de Fusilladeplaats.

Kamp Vught
Het stuk langs het kanaal is lang en blijft redelijk hetzelfde. Pas na ongeveer één kilometer buigen we links af en gaan we bossen weer in. Moerassige watertjes, zanderige paden en ritselende bomen. Prachtig! Na dit ontdekkingstochtje komen we bij de Fusilladeplaats van Kamp Vught. Hier zijn honderden gevangenen om het leven gebracht. Ook wordt er hier elk jaar op 5 mei een herdenking gehouden. Een stukje verder buigen de bomen weer over ons heen. Een goede plek om verstoppertje te spelen. En dat dachten meer mensen. Eén boom is versierd met vlaggetjes en aanwijzingen voor een kinderspeurtocht.

Onze hielen branden en we verlangen naar een hapje en een drankje. En dat komt goed uit, want het einde van de tocht is in zicht. In de verte zien we het restaurant De Vughtse Heide. Een kopje thee voor ons, een bak water voor de hond en uitrusten maar. De tocht was prachtig en leerzaam, maar er was één domper aan deze dag. Bij thuiskomst ontdekte deze redacteur een venijnige teek op haar been. Goed opletten dus bij een wandeling door de bossen!

Vind nog meer leuke wandelroutes op DagjeWeg.NL.
Foto 1. De Vughtse Lunetten zijn prachtig! Foto's: Sifra Kriek.

Laatst gewijzigd: 2021-03-01 18:20:26 · Gepubliceerd: 2010-06-21 11:59:16 - 1895