Nationaal Monument Kamp Vught
Nationaal Monument Kamp Vught

Het concentratiekamp Vught werd tussen 1942 en 1944 beheerd door de SS. In het kamp sloot de nazi's mensen met een verschillende achtergrond op: joden, verzetsstrijders, Jehova's getuigen, Roma & Sinti, zwarthandelaren en prostituees. De omstandigheden waren erbarmelijk. Tegenwoordig is het kamp te bezoeken voor belangstellenden. Te zien is het bezoekerscentrum, de barak, de wachttorens, de fusilladeplaats, de maquette en het kindergedenkteken.

In het bezoekerscentrum zijn diverse exposities te zien, zoals een expositie van persoonlijke verhalen, brieven, dagboeken, voorwerpen van slachtoffers en foto's. De barak is nagebouwd en laat zien hoe de gevangenen werden gehuisvest. Op de fusilladeplaats werden tijdens de oorlog 329 mannen gedood. Op de maquette is te zien hoe groot het kamp is geweest en hoeveel gebouwen er stonden. Op het kindergedenkteken staan de namen en leeftijden van 1.269 joodse kinderen die in 1943 zijn weggevoerd. Om stil van te worden.

Het vernieuwde bezoekerscentrum (geopend in november 2019) wil bezoekers niet alleen laten de Tweede Wereldoorlog laten herdenken, maar ook laten nádenken over individuele keuzes, het verschil maken en moed tonen.

Nationaal Monument Kamp Vught in Vught leent zich ook goed voor een schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek www.nmkampvught.nl