Charme van Schiermonnikoog

Geniet van de natuur zonder auto's #Schiermonnikoog

Bezoekerscentrum Nationaal Park Schiermonnikoog Redactioneel door
Foto 1. Mooi Schiermonnikoog! Foto: DagjeWeg.NL.

16 augustus 2019 bijgewerkt: 21 januari 2022 Toerisme Schiermonnikoog, Friesland Een schat aan natuurschoon ligt verborgen op het meest oostelijk gelegen waddeneiland. Amper verstoord door auto's of brommers behoudt het eiland Schiermonnikoog haar wonderlijke charme. Tijd om met de veerboot vanaf Lauwersoog naar het noordelijkste punt van Nederland te vertrekken.

De reis

Met een van de moderne veerboten Rottum en Monnik is de tocht naar Schiermonnikoog maar een kippeneindje. De boten vertrekken iedere dag op regelmatige tijden. Dus plan snel een dagje, een weekend of een weekje en ga naar Lauwersoog. Hier vertrekt de veerdienst. Kijk voor actuele tijden op de website van Wagenborg Passagiersdiensten. De overtocht is al een hele belevenis, maar daarna gaat het pas echt beginnen!

Een dagje naar Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is maar een klein eiland en daarom ook prima per fiets of te voet verkennen. Op het eiland zijn verschillende bedrijven, die fietsen verhuren. Voor leuke excursies begint de tocht bij het Bezoekerscentrum van het Nationaal Park Schiermonnikoog. Maak kennis met acht verschillende soorten landschappen, zoals het wad, de duinen, het bos en de Westerplas. In het aquarium zijn zeedieren in actie te zien. Vanuit het bezoekerscentrum worden verschillende activiteiten georganiseerd. Hobbelen over het eiland in een huifkar of een eendenkooi bezoeken, het is zeker de moeite waard! Ook voor een wandel- of fietsroute is het bezoekerscentrum een perfect startpunt. Klaar? Af!

In een huifkar

Flinke Belgische trekpaarden woelen de grond van Schiermonnikoog om met hun hoeven. De huifkar die ze voorttrekken is een ideaal vervoermiddel op het eiland. Langs mooie bossen, uitgestrekte duinen en het oneindige strand: dat is puur genieten. In combinatie met een arrangement wordt het een geweldige dag met een picknick of spelletjes voor de kinderen. Kies voor Harthoorn Huifkartochten.

Prachtige schelpen

Wat ook leuk is op Schiermonnikoog is het Schelpenmuseum Paal 14. Het gezin De Boer verzamelde jarenlang schelpen en andere strandvondsten en creëerde zo een echt museum. Ruim 1500 verschillende schelpensoorten liggen hier verzameld en vormen een bijzondere aanblik. Dit mag een toerist op Schiermonnikoog niet missen. In het museum ziet de bezoeker ook de weekdieren, die in de schelpen leefden. Leer alles over deze diersoort in het Schelpenmuseum.

Wie nog langer wil genieten van dit prachtige Waddeneiland, doet er goed aan een overnachting te boeken. Dit kan bijvoorbeeld bij Landal Vitamaris of Camping Seedune.
Foto 2. Verken het pittoreske eiland. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2022-01-21 11:45:31 · Gepubliceerd: 2010-07-01 17:05:42 - 13860