iPod loodst bezoekers door Glasmuseum

Nationaal Glasmuseum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Audiotour 2.0 in Leerdam

2 juli 2010 Cultuur Leerdam, Zuid-Holland Het recent geopende Nationaal Glasmuseum heeft een bijzondere audiotour. Zestig iPods loodsen bezoekers door het Leerdamse museum.

Het museum in Leerdam is al langer bezig met digitalisatie. "Jaren geleden zijn we begonnen onze collectie van ruim 70.000 objecten, tekeningen, foto's en affiches te digitaliseren en in een op internet gepuliceerde database onder te brengen". zegt directeur Arnold Odding. "In 2006 waren we één van de eerste musea in ons land die de complete collectie op het internet had staan. Later zijn daar nog audio en filmpjes bij gekomen."

Samen met TNO ging Odding op zoek naar de ideale manier om bezoekers door een museum te leiden. Uiteindelijk was het idee er: een applicatie voor op de iPod Touch.

"Als de traditionele audiotour in een museum 1.0 is, dan mag deze app gerust 2.0 genoemd worden", zegt Odding. "Audio is naast video één van de belangrijkste onderdelen van de app. We hebben inmiddels bij zo'n tweehonderd objecten enkele gesproken verhalen van anderhalve minuut. Geen kunsthistorici die vertellen over het belang van een kunstwerk, maar bijvoorbeeld een brandweerman die uitlegt hoe gevaarlijk glas op de vensterbank kan zijn."

Bezoekers kunnen een iPod Touch lenen bij het Glasmuseum en zo meer te weten komen over glas. Odding: "Kunst is vaak naar binnen gekeerd. Wij willen met nieuwe concepten juist naar buiten treden."

Een dagje uit naar Leerdam? Zoek dan ook een leuk hotel in de buurt!

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-07-02 07:11:59 - 231