Vlieland verrast vakantiegangers

Stap op de boot en bezoek het autoluwe waddeneiland

Reddingshuisje - Juttersmuseum Redactioneel door
Foto 1. 'Vlieland shore at low tide (Netherlands 2015)'. Foto: paularps. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com.

12 juli 2015 bijgewerkt: 22 mei 2018 Natuur Vlieland, Friesland Puur en ruig, zo noemt de Vlielandse VVV 'haar' eiland. Uitgestrekte zandvlakten, woeste duinpartijen en schuimende golven maken het eiland tot een parel in de Waddenzee. Maak een ritje met de Vliehors Express, bewonder de aangespoelde potvis in Informatie De Noordwester of ga op ontdekkingstocht in het Juttersmuseum. Vlieland is er klaar voor!

Cultuur

Dat Vlieland rijk is aan natuur, is inmiddels bekend. Maar ook cultuursnuivers komen op het eiland aan hun trekken. In het alleroudste pand van Vlieland bevindt zich sinds 1956 het Museum Tromp's Huys. Het museum toont overblijfselen van het indrukwekkende historische en maritieme verleden van Vlieland. De museumcollectie bevat schilderijen, tekeningen, etsen en prenten, vooral gemaakt door Betzy Akersloot-Berg. Zij had een eigen atelier achter in de prachtige tuin met een enorm uitzicht over de Zuiderzee. Strandjutters kunnen hun lol op bij het Drenkelingenhuisje. Hierin bevindt zich een heus juttersmuseum met allerlei leuke zeewaardigheden. Hou wel je neus dicht voor de vislucht, want de hele collectie komt rechtstreeks uit zee.

Het prachtige Drenkelingenhuisje is nu een Juttersmuseum.

Actief

Ontdek het prachtige strand van Vlieland tijdens een ritje met de Vliehors Express. Scheuren met deze omgebouwde bus is prachtig: de wind waait fijn en het uitzicht over zee is schitterend. Folkert, chauffeur van de Vliehorsexpres zegt: "het kan nogal een ruige rit zijn, dus houd je goed vast." De Vliehors Express rijdt tot het uiterste puntje van Vlieland: de Vliehors. Aan de overkant kleurt Texels' markante vuurtoren de horizon. Dichterbij zijn, met een beetje geluk, zeehonden te zien. Liever zelf actief bezig gaan? Huur dan een fiets bij Rijwielverhuur Jan van Vlieland. Alle soorten fietsen zijn er te huur: van mountainbike tot tandem. Ook Fietsverhuur Zeelen heeft verschillende stalen rossen in haar bezit. Strek de benen, laat de wind door de haren blazen en geniet!

Ga lekker fietsen of maak een ritje met de Vliehors Expres.

Natuur

Gelukkig komt het niet vaak voor, maar in 2004 spoelde een reusachtige potvis aan op het strand van Vlieland. Het skelet van dit zoogdier is te zien in Informatiecentrum De Noordwester. Ook is er een bak met roggen. Roggen komen in de Waddenzee voor, met name rond het eiland Griend. In de zee zwemmen ze vaak snel weg, maar in het informatiecentrum mag je ze gewoon aaien. Ook is er een jutterszolder met allerlei vondsten uit de Noordzee. En dat is zeker niet alleen wrakhout.

Overnacht op Kampeerterrein Stortemelk en wie weet zie je zeehonden!

Overnachten 

Na één dagje nog niet klaar met Vlieland? Blijf dan overnachten! Er zijn genoeg mogelijkheden. In groepsaccommodatie Torenzicht kunnen groepen terecht. Kleine groepen huren een vleugel en grotere groepen kiezen voor de hele accommodatie. Leuk detail: bij het boeken van een kamer mag je de hele dag gratis koffie en thee drinken. En uit het ontbijtbuffet kun je een lunchpakketje maken. Waan je in Noordzeesferen in Badhotel Bruin. De kamers zijn ingericht in de Noordzeekleuren: wit met grijzige en blauwige tinten. Het hotel is erg geschikt voor kinderen. Er is een speeltuin en een speelkamer. En wil je er zelf even uit: het personeel houdt alles in de gaten via de interne telefoon. Primitief genieten doe je op Kampeerterrein Stortemelk. Slechts een duinenrij scheidt het kampeerterrein van het strand en de zee. Neem 's ochtends een duik in de koele Noordzee en geniet daarna van een kopje koffie voor de tent.

Foto 2. 'Lighthouse Vlieland'. Foto: Mister.Tee. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com.

Laatst gewijzigd: 2018-05-22 11:48:28 · Gepubliceerd: 12 juli 2015 - 6075