Afluistercamera's maken Amsterdam veiliger

Ssstt! De politie luistert mee!

Nieuws door

archief oud artikel 20 juli 2010 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Uitgaan in Amsterdam is een stuk veiliger geworden. Op diverse beveiligingscamera's is afluisterapparatuur bevestigd. Dankzij deze afluisterapparatuur is het voor beveiligingsmedewerkers mogelijk om potentiële agressieve gesprekken te volgen.

De afluisterapparatuur is geplaatst op plaatsen waar sprake is van veel incidenten, zoals op het Centraal Station, bij bushalte Amsterdam-Noord en in winkelcentrum Buikslotermeerplein.

Voorkom geweld

"Het systeem is zo geprogrammeerd dat het agressieve geluiden kan analyseren," aldus dagblad Het Parool. "Als dit inderdaad het geval is, wordt een alarmsignaal afgegeven en worden de beeldcamera's ingeschakeld. Het is dan aan de beveiligers of de politie om te beslissen of er wordt ingegrepen. Op die manier kan geweld vroegtijdig de kop in worden gedrukt."

Niet blij

Overigens is niet iedereen blij met het detectiesysteem, zoals Collegepartij GroenLinks. "Er zouden op z'n minst waarschuwingsborden moeten worden geplaatst in de buurt van cameratoezicht met geluidregistratie."

Geen primeur

Amsterdam heeft niet de primeur. In Groningen zijn al vijftien afluistercamera's geinstalleerd. Andere bedrijven en steden hebben belangstelling voor de camera's, zoals de NS.

Geweld herkennen

Of dit een goede oplossing is om criminaliteit tegen te gaan? Misschien. Al lijkt de camera die automatisch criminele activiteiten herkent een nog betere oplossing.

De hipste discotheken, cafe's en clubs ontdekken in Amsterdam? DagjeWeg.NL is jouw gids!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 20 juli 2010 - 164

Dit past bij 'Afluistercamera's maken Amsterdam veiliger'