Discotheek steeds minder populair

Aantal discotheken in Nederland blijft dalen

Een avondje stappen Nieuws door

archief oud artikel 30 juli 2010 Toerisme Landelijk Het gaat slecht met de Nederlandse discotheken. Steeds meer disco's moeten sluiten omdat de bezoekers wegblijven. Het rookverbod, de crisis en de hoge eisen van de jongeren zijn de grote boosdoeners voor de ondergang van de dorpsdisco.

Steeds meer disco's sluiten

Het gaat al langere tijd niet goed met de discotheken. Vijftien jaar geleden kon je in meer dan 450 discotheken terecht voor een avondje dansen. In 2002 waren dit er nog net vierhonderd, maar daarna is het aantal flink afgenomen. Tussen 2006 en 2010 is het aantal disco's gedaald van 323 naar 271. Vooral de kleinere dansgelegenheden hebben moeite om de deuren open te houden.

Anders uitgaan

Bezoekers klagen dat de prijzen in de discotheken veel te hoog liggen. De toegang is vaak al een flinke smak geld. Veel jongeren wijken uit naar drankketen of drinken thuis in, voordat ze naar de disco gaan. Veel bezoekers kiezen in de zomer voor een bezoek aan een evenement in plaats van de discotheek. Ook de populaire tentfeesten winnen het vaak van de disco.

Rookverbod

Het rookverbod hangt als een donkere wolk boven de disco's. Sinds bezoekers niet meer mogen roken in de clubs, is de omzet met zo'n twintig procent gedaald. Ook moeten de disco's met hun tijd mee en constant vernieuwen om bezoekers te blijven trekken. Jongeren willen een groter oppervlakte, alles moet groter en beter. Alleen een discobal ophangen en wat lampen ophangen is niet genoeg, volgens de Koninklijke Nederlandse Horeca.

Avondje stappen? Kijk op de speciale uitgaanpagina op DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 30 juli 2010 - 843