Amsterdamse grachtengordel Werelderfgoed

Historische binnenstad van uitzonderlijke universele waarde

Grachtengordel Amsterdam: werelderfgoed UNESCO Nieuws door

archief oud artikel 1 augustus 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland De eind 16e-eeuwse, begin 17e-eeuwse grachtengordel van Amsterdam is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vandaag besloot de VN-commissie voor werelderfgoed over uitbreiding van de lijst met de Amsterdamse grachtengordel.

Voor een plaatsje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO moet een gebied van uitzonderlijke universele waarde zijn. Een voorwaarde waar de grachtengordel van Amsterdam volgens de commissie aan voldoet. De historische binnensteden van Rome, Dubrovnik, Salzburg, Jeruzalem en Carcassonne gingen Amsterdam al voor.

Het was rond de 17e eeuw niet gewoon dat een stad zo planmatig werd uitgebreid. De stedenplanners van toen bouwden het historische grachtenstelsel uit, ten westen en zuiden van de oude binnenstad en bijbehorende havens. De Singelgracht werd de buitensingel, waarop de verdedigingswerken stonden. Eeuwenlang is de Singelgracht de grens geweest van de havenstad Amsterdam. Tot in de 19e eeuw is deze grachtengordel een voorbeeld geweest voor andere wereldsteden. Nu is het dan een werelderfgoed, om voor altijd zo te bewaren.

Als een gebied eenmaal op de Werelderfgoedlijst staat, wil niet zeggen dat dit voor eeuwig is. Als een bouwproject het gezicht van de Amsterdamse grachtengordel verpest, dan wordt deze zonder pardon van de lijst geschrapt. Maar dit is slechts twee keer echt gebeurd.

Geniet van dit prachtige werelderfgoed en kom een dagje naar Amsterdam!

Laatst gewijzigd: 2021-08-23 12:10:13 · Gepubliceerd: 1 augustus 2010 - 530