1

Grootste museum voor islamitische kunst weer open

Bewonder de sleutel van de Ka'aba

Nieuws door

archief oud artikel 16 augustus 2010 Cultuur Het grootste museum voor islamitische kunst ter wereld is weer open. De Egyptische president Hosni Mubarak heropende het museum afgelopen week na een acht jaar durende restauratie. In het museum in Cairo zijn vanaf begin september 2.500 van de honderdduizenden stukken publiekelijk te zien.

Topstuk is de sleutel van de Ka'aba, een kubusvormig gebouw in de Grote Moskee van Mekka. Dit gebouw wordt Bayt Allah genoemd, oftewel het huis van God. Volgens de traditie bouwde Adam dit Huis, maar na verwoesting bouwden Abraham en Ismaël het opnieuw. Ook is de oudste islamitische dinar uit het jaar 697 te bezichtigen.

Verder treffen bezoekers oude Perzische tapijten en instrumenten en vroegere tijden aan. Sommige instrumenten werden door de Perzen gebruikt voor astronomie, chemie en architectuur.

Het gebouw van het museum stamt uit 1903. Oorspronkelijk werd het huis gebouwd om spullen uit de oudheid te beschermen. Daarna werd het een plek voor het publiek om in aanraking te komen met islamitische kunst.

Gelukkig hoef je niet ver te reizen voor een goed museum. Bezoek een museum in Nederland of België!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 augustus 2010 - 551

Dit past bij 'Grootste museum voor islamitische kunst weer open'