1

Sail Amsterdam 2010 - de spanning stijgt

Oost-Indiëvaarder morgen in IJmuiden

Nieuws door

archief oud artikel 16 augustus 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Vanaf aanstaande donderdag 19 augustus is Amsterdam hét podium voor het grootse nautische spektakel Sail Amsterdam 2010. Elke dag vertelt DagjeWeg.NL het belangrijkste nieuws rondom dit natte festijn.

Tallships, replica's, varend erfgoed, marineschepen en reddingsboten: allemaal zijn ze vanaf donderdag te zien op het water van Amsterdam. In totaal meren zeshonderd schepen af in en rond de IJ-haven.

Hoogtepunt van de varende optocht is een Oost-Indiëvaarder. Het is voor het eerst sinds honderden jaren dat er weer een Oost-Indiëvaarder Amsterdam binnen vaart. Het schip is een replica van de Gotheborg, een schip dat in de Gouden Eeuw deel uitmaakte van de Zweedse Oost-Indische Compagnie. Morgen komt het schip in IJmuiden aan. Naast de Gotheborg zijn er nog zes andere replica's te zien.

Brug

Om alle enorme schepen zonder problemen Amsterdam binnen te krijgen is zaterdag de Jan Schaeferbrug in het oostelijk havengebied verwijderd. De in 2001 gebouwde brug is zo ontworpen dat hij kan worden gedemonteerd voor evenementen als Sail. De brug is twintig meter breed en heeft een doorvaarhoogte van zeven meter. De twee brugdelen worden na het evenement weer teruggeplaatst.

Kanovaren

Geen vaarbewijs, maar toch ook meedoen aan het kletsnatte feest? Zaterdagmorgen is het mogelijk om met een kano een rondje door de IJhaven te peddelen en de tallships van dichtbij te bekijken. Kijk voor meer informatie op de website van Kanovereniging Sloterplas.

Lees al het nieuws over Sail Amsterdam 2010 op DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 augustus 2010 - 947

Dit past bij 'Sail Amsterdam 2010 - de spanning stijgt'