500 schepen zeggen: "Schip ahoy!"

SAIL Amsterdam 2010 is begonnen!

Nieuws door

archief oud artikel 19 augustus 2010 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Het is zover: over een halfuurtje varen ongeveer vijftig grote en honderden andere schepen de haven van Amsterdam binnen voor SAIL Amsterdam 2010.

Update: Tijdens de Sail-In Parade is een binnenvaartschip tegen de kade gevaren. Op de plek waar het schip tegen de kade voer, stonden toeschouwers. Er zouden mogelijk mensen in het water zijn gevallen, maar zij zijn er inmiddels weer uit gehaald.



Prins Willem-Alexander vaart mee op het voorste schip, de Clipper Stad Amsterdam. Dit schip voert de enorme colonne van IJmuiden naar Amsterdam aan. In totaal komen er zo'n vijfhonderd schepen in het water rond het IJ te liggen.

Op de hoogte blijven waar wat gebeurt?

Download de SAIL-app voor op je telefoon.

Tijdens SAIL Amsterdam zijn er ook webcams aan boord. Vanuit de masten van zes grote zeilschepen is het hele feest te volgen. De webcams zijn te zien op zeilendeschepen.nl en gpscam.nl.

PreSail

Gisteren begon het zeilevenement al in IJmuiden met de PreSail. Tot 18:00 uur kwamen zo'n vijftigduizend mensen op het evenement af. Bezoekers konden aan boord stappen van de schepen en van alles te weten komen over de geschiedenis van de schepen.

Activiteiten

Tijdens SAIL is er van alles te beleven in en rondom de Amsterdamse haven. Nieuw is SAILSation. In een wedstrijdgebied aan de noordzijde van KNSM-eiland strijden verschillende boten tegen elkaar. Ook is er voor het eerst een wedstrijd skûtsjesilen te zien. Kinderen kunnen zich op het water uitleven op het ING-Pirateneiland, en in de Aquarena kunnen ze zelf leren zeilen en vlotten bouwen.

Optredens

Op het hoofdpodium op de kop van het Java-eiland treden artiesten op, zoals Ellen ten Damme, Giovanca, Wouter Hamel en Jeroen van der Boom.

Volg de Sail-In Parade live op Nederland 1, van 13:00 uur tot– 15.30 uur. 's Avonds is er een extra live-programma rond Sail van 19:00 uur tot 20:00 uur.

Sail 2005

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 19 augustus 2010 - 882

Dit past bij '500 schepen zeggen: "Schip ahoy!"'