1

Boekenwurmen welkom op Schiphol

Tussen twee vluchten door even lekker lezen in de bieb

Nieuws door

archief oud artikel 27 augustus 2010 Cultuur Schiphol, Noord-Holland Schiphol heeft een primeur te pakken: afgelopen woensdag heeft prinses Laurentien de Airport Library officieel geopend. De luchthaven is daarmee de eerste van de wereld met zijn eigen permanente bibliotheek.

Lezen tijdens wachten

De Airport Library bevindt zich achter de paspoortcontrole op de Holland Boulevard. Passagiers kunnen er, terwijl ze op hun vlucht wachten, boeken lezen en muziek luisteren. Ook kunnen reizigers filmpjes downloaden. Het is slim om een dun boek uit te kiezen of door te lezen, want boeken mogen niet mee het vliegtuig in. Er wordt namelijk niets uitgeleend.

29 verschillende talen

In de bibliotheek staat literatuur in 29 talen. Er zijn vertalingen van boeken van Nederlandse auteurs en van werken over onder meer de Nederlandse architectuur, kunst en fotografie. De boeken moeten een beeld geven van de Nederlandse cultuur.

Visitekaartje

De Holland Boulevard, waar de bibliotheek gevestigd is, is vooral een plek waar passagiers komen die overstappen. "Wij willen graag passagiers inspireren om de volgende keer echt een bezoekje aan Nederland te brengen", legt president-directeur Jos Nijhuis van de luchthaven uit. "Dit is een cultureel visitekaartje van Nederland." Behalve met boeken wordt er ook via digitale foto's op een televisiescherm een beeld van Nederland geschetst.

Trendsetter

Prinses Laurentien opende de bieb door een aantal boeken aan te bieden. Zij noemde de Airport Library een grensoverschrijdend initiatief. "U bent een trendsetter in alle opzichten. Door de eerste te zijn verlegt u de grenzen van wat mogelijk is. Dit geeft nieuwe energie", onderstreepte zij. Ook het multimediale karakter in de bibliotheek, door het samenkomen van iPads en boeken, roemde zij.

Volgens Janine Deckers, medewerkster van de Airport Library, zijn de eerste bezoekers al erg enthousiast. Ga de volgende keer dat je lang moet wachten op je vlucht dus even langs bij de eerste luchthavenbieb van de wereld en duik lekker in een boek of iPad.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 27 augustus 2010 - 435

Dit past bij 'Boekenwurmen welkom op Schiphol'