Worstel met woeste zeeën

Museon presenteert 'De wereld van de scheepvaart'

Museon Den Haag Reportage door

30 augustus 2010 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Toerisme Den Haag, Zuid-Holland Schepen varen langs duikende kinderen, die op zoek gaan naar een verzonken schip of een drenkeling. Het Museon in Den Haag verwelkomt iedereen in de wereld van de scheepvaart. Een dagje uit boordevol educatie!

In een roeiboot naast de vuurtoren zit ik even met mijn ogen dicht. Het geluid van klotsend water trekt me langzaam de zee op en de wereld van de scheepvaart in. Deze wereld bestaat in het Museon in Den Haag. In de tentoonstelling De wereld van de scheepvaart maken kinderen actief kennis met alles wat met scheepvaart te maken heeft. Eenmaal binnen in de grote hal weet je bijna niet waar te beginnen. Lopend langs de wanden loop ik allerlei verschillende uitdagingen tegen. Ja, uitdagingen zijn het, want zelfs voor volwassen is hier nog wat te leren. Hoe navigeer je over de grote zee? En hoe komt een zeilboot vooruit in de wind? DagjeWeg.NL trok een zwemvest aan en nam een duik.

De wereld van scheepvaart.

Midden in de zaal staat een bassin waar een aantal bootjes op zo'n tien centimeter water drijven. Twee kinderen draaien samen met hun moeder verwoed aan de drie sturen aan de kant. Eén bootje komt in aanraking met een obstakel en het jongetje springt op. Met zijn volle gewicht hangt hij aan het stuur zachtjes mompelend: "Stom ding, ga nou achteruit." Hier staan de beste stuurlui letterlijk aan de wal, maar dan zijn het ongeduldige kinderen die ook wel een bootje willen besturen. Verderop trekt een andere attractie mijn aandacht. Op een stoel met de stuurknuppel in de hand tuur ik naar het scherm, waar de wijde oceaan zich uitspreidt. De opdracht luidt: een zeilboot is omgeslagen en er is een man overboord. Aan mij de taak hem op te sporen. Ik geef vol gas en laveer om eilandjes heen om de drenkeling te bereiken. Snel moet het wel, want anders verdrinkt de arme ziel. En ja, daar is de ongelukkige zeiler! Missie voltooid.

Legendes

Wie nog dieper in de wereld van de scheepvaart wil duiken, hoeft alleen maar in de duikhouding te gaan liggen. Met het hoofd naar beneden heb je een prima zicht op een scheepswrak, diep in de oceaan. Een populaire attractie is het besturen van een heftruck, die zeecontainers op moet stapelen. Voortdurend staan er kinderen jaloers naar de bestuurder te kijken en ik kom dan ook niet aan de beurt. Maar er is verder nog genoeg te doen! Wie het graag droog houdt springt in de ballenbak en klimt snel op de reddingsboot. Zo overleef je dus een schipbreuk en heb je een stoer verhaal voor thuis. Ouders trekken zich terug in het havencafé, waar een jukebox klaar staat voor het ultieme havengevoel. "Daar in dat kleine café aan de haven, daar zijn de mensen gelijk en tevree!" Ook interessant zijn de vele scheepslegendes, die in een hoekje te beluisteren zijn. Bijvoorbeeld het ongelukkige verhaal van het vrouwtje van Stavoren. Alles over scheepvaart komt in de tentoonstelling aan bod: navigeren, veiligheid, knopen leggen en ga zo maar door. Schip ahoy!

Race tegen de klok

In de grote zaal is ook de tentoonstelling Speed techniek in de autowereld te zien én te beleven. De racewagens staan opgesteld om kinderen alles te leren over de autowereld. Bij Speed draait alles, je raadt het al, om snelheid! Coureurs moeten heel snel reageren en in het Museon test iedereen de eigen reactiesnelheid. Ook voor een pitstop moet je heel erg snel zijn. Er staat al een racewagen te wachten, waarvan de banden nog verwisseld moeten worden. Draai de oude band los, pak de nieuwe band en draai die weer vast. Druk snel op de knop en vestig een nieuw record! En kun jij je reactiesnelheid verbeteren? De opdracht: een rij met lichtjes, die heel snel achter elkaar gaan branden, laten stoppen tussen de aangegeven pijlen. In duizelingwekkende vaart vliegen de lichtjes op me af en hoe lang ik het ook probeer, ik ben steeds te vroeg of te laat. Compleet gefrustreerd sla ik me een ongeluk op de gele knop, terwijl achter me twee jochies hun geluk beproeven in een racewagen. Voor autofans, stoere kids en hun ouders is deze tentoonstelling leuk én de moeite waard om te bezoeken.

Techniek in de autosport.

Schoolreisjes

Het Museon is erg geschikt voor een schoolreisje. Behalve de interactieve tentoonstellingen is er een practicumruimte, waar kinderen nog even verder kunnen knutselen. En voor wie het Museon iets te kinderachtig is, dan is het museum van de buren slechts een aantal meters verderop. Het Gemeentemuseum Den Haag presenteert regelmatig nieuwe tentoonstellingen.

Naar het Museon? Ga dan een dagje naar Den Haag!
Foto 1. Zeecontainers stapelen. Foto's: Museon Den Haag

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:11:59 · Gepubliceerd: 30 augustus 2010 - 4550

Activiteiten Museon-Omniversum

Vanaf volgende week te bezoeken

Star Party - Planetariumshow


Samen met sterrenkundigen gaan we op reis naar het heelal en vliegen we langs alle sterren, planeten en planetoïden ons melkwegstelsel uit en verder de ruimte in. De Star Party is voor jong en oud...