1

Bacteriën beheersen ballenbak

Ballenbakken vies door 'ongelukjes'

Speeltuinen Nieuws door

archief oud artikel 10 september 2010 Toerisme Kinderen zijn er dol op: lekker springen en wroeten in de ballenbak. Maar zo lekker is dat niet. In zo'n 30 procent van de ballenbakken floreert de enterobacterie, wat wijst op slechte hygiëne. Volgens de Voedsel- en Waren Autoriteit is de bak vol ballen nog geen verboden terrein.

De nieuwe Voedsel- en Waren Autoriteit (nVWA) onderzocht in 2009 40 ballenbakken. In 12 van deze bakken vonden de onderzoekers hoge aantallen enterobacteriën. Deze bacterie is niet gevaarlijk en de kans dat gezonde kinderen hier ziek van worden, is klein. De nVWA denkt dat kinderen dit hoge aantal bacteriën veroorzaken. Dit komt door ongelukjes in de ballenbak, zoals overgeven of poepen.

Wat vindt u? Lekker blijven spelen of is de ballenbak verboden terrein? Reageer.

Oplossing

De enterobacterie mag dan zelf niet ziekteverwekkend zijn, hij wijst wel op slechte hygiëne. De kans dat er wel ziekteverwekkende bacteriën ontstaan is hierdoor groter. Door regelmatig schoonmaken en goed toezicht door de beheerder is dit te voorkomen. Ouders kunnen een steentje bijdragen door ongelukjes bij de beheerder te melden.

Niet ziekteverwekkend

Dat de hygiëne van ballenbakken te wensen over laat, is al langer bekend. Maar in geen van de onderzochte ballenbakken zijn echt ziekteverwekkende bacteriën gevonden.

Een dagje spelen met de kids? Op DagjeWeg zijn alle speeltuinen in Nederland te vinden.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 10 september 2010 - 839

Dit past bij 'Bacteriën beheersen ballenbak'

1 reactie