1

Raadslid Rijksmuseum stapt op

Historicus Frits van Oostrom vertrekt om interview

Tv-programma Buitenhof Nieuws door

archief oud artikel 1 oktober 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Door het inhoudelijk ongewenste interview met NRC Handelsblad stapt Frits van Oostrom uit de Raad van Toezicht van het Rijksmuseum Amsterdam. In het interview leverde Van Oostrom kritiek op de plannen van het museum om het pistool te verwerven waarmee Pim Fortuyn is vermoord.

Het interview ging over de plannen van het museum om het pistool waarmee Pim Fortuyn is vermoord te exposeren. Van Oostrom gaf in het interview kritiek op dit voornemen van directeur Wim Pijbes. Hij vond het niet passen bij de aard van het museum en noemde het een privédingetje van directeur Pijbes.

Oncollegiaal

Wim Pijbes zei in het programma Buitenhof dat het Nationaal Historisch Museum overbodig is. Hier stoorde Frits van Oostrom zich aan, want hij zit ook in de Raad van Toezicht van dit museum. Deze opmerking vond hij 'verkeerd en oncollegiaal'.

Van Oostrom stapt op

Na de vergadering van afgelopen dinsdag laat het Rijksmuseum weten dat de heer Van Oostrom niet de intentie had dat zijn bezwaren op deze wijze naar buiten zouden komen. Maar hij voelt zich wel verantwoordelijk en heeft zijn zetel in de Raad ter beschikking gesteld. Dit heeft het Rijksmuseum 'met grote spijt aanvaard'.

Frits van Oostrom laat in de Volkskrant weten: "Een raad van toezicht moet een museum helpen, niet tot last zijn. En als lid van zo'n raad moet je je uitvoerende baas niet afvallen. Dat is stom."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 oktober 2010 - 393